В українських в’язнів може з’явитися більше місця в камерах

Дата: 25 Січня 2019
A+ A- Підписатися

У Верховні Раді розглянуть питання збільшення норми площі в камері для однієї взятої під варту особи.

Відповідний законопроект зареєструвала група парламентарів, повідомляє прес-служба Верховної Ради. 

Авторами документа стали депутати Ірина Суслова, Світлана Заліщук, Оксана Білозір, Ірина Луценко та інші. Вони пропонують збільшити площу камер, адже закон, що регулює це питання, ухвалили ще в 1993 році та жодного разу не змінювали відтоді.

“З того часу Україна ратифікувала низку міжнародних договорів. Кожен із цих документів містить норми, спрямовані на запобігання  катуванням або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню”, – йдеться в пояснювальній записці до проекту.

Європейський  комітет з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню у своїх рекомендаціях зазначає, що площа камери для одиночного тримання має становити не менше 6 м2, норма площі на одну ув’язнену особу в камері для тримання декількох осіб – не менше 4 м2. В Україні ці норми не дотримуються.

На невідповідність розміру українських камер звертав увагу й ЄСПЛ. Так, в остаточному рішенні у справі “Давидов та інші проти України” від 1 жовтня 2010 року суд вказав на невиконання рекомендацій комітету Україною. На думку ЄСПЛ, українські норми самі по собі не сумісні зі стандартами, встановленими конвенцією та практикою суду, який визначив, що наявність 1–2,5 м2 площі на одного ув’язненого є ознакою постійної і надзвичайної переповненості приміщення.

Нагадаємо, у вересні минулого року Міністерство юстиції України розробило нові правила внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, які дозволяють ув’язненим носити бороди, курити в карцерах та спілкуватися безпосередньо з адміністрацією. Також нещодавно уряд затвердив нові норми харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах та інших місцях неволі.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter