В українських судах не вистачає ліфтів та пандусів

Дата: 30 Червня 2015
A+ A- Підписатися

У 10 з 35 судів, які перевірили громадські активісти, канцелярії розміщені вище 1-го поверху, лише у 44% судів наявні пандуси.

Група громадського спостереження “ОЗОН” провела кампанію моніторингу судів “Суд – не тільки судді! Будь в тренді. Роби суд friendly”, у рамках якої перевірила організацію роботи судів у 10 різних областях України: 9 судів Одеської області (усі розташовані в Одесі), 8 судів Києва, 5 судів Львова, 5 судів Сумської області, 3 суди Дніпропетровської та по 1 суду в Луганській, Полтавській, Черкаській, Харківській та Хмельницькій областях.

Ідея виникла, коли “ОЗОН” розпочав моніторинг дотримання права на справедливий суд щодо євромайданівців, відстежуючи хід засідань, та помітив недоліки у організації роботи суду.

Ми побачили, що часто самі будівлі, адміністративні працівники, охорона та інформаційні ресурси суду перебувають в такому стані, що важко навіть говорити про належне здійснення правосуддя“, – підкреслила координатор групи громадського контролю “ОЗОН” Валерія Рибак

Під час моніторингу спостерігачі перевіряли, наскільки дружнім є суд як установа для звичайних громадян, також звертали увагу на зовнішній вигляд і розташування будівлі суду. Виявилося, що лише Апеляційний суд Києва та Вищий господарський суд України відповідають державним будівельним нормам.

Майже 40% судів, які відвідали спостерігачі, не мали адресних табличок. Також було виявлено, що суди працюють за різним графіком – він збігається лише у 19% випадків. Не було й уніфікованого часу обідніх перерв, що створювало незручності для відвідувачів.

Також у 15% випадків в приміщенні суду відсутня інформація про години роботи; у 29% відсутні години роботи канцелярії; камери спостереження наявні лише у 43% судів; ліфти – лише у 9%; камери схову – у 6%; у 10 з 35 судів канцелярії розміщені вище 1-го поверху; лише у 44% судів наявні пандуси; у 7% судів відсутня можливість користування туалетом; у 16% судів працівники канцелярії поводяться вкрай непривітно.

Ці та інші факти організації роботи судів були оформлені групою “ОЗОН” у форматі офіційних звернень до Державної судової адміністрації України, її територіальних управлінь, голів та керівників судів.

Нагадаємо, у 2013 році координатори Всеукраїнської кампанії “Правосуддя без бар’єрів” оприлюднили результати моніторингу 72 судів у 16 областях України, та дійшли висновку, що українські суди практично недоступні для маломобільних груп населення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter