В Україні з’явився перший орган самоврядування ромів

Дата: 15 Березня 2016
A+ A- Підписатися

У Сваляві (Закарпатська область) з’явився перший в Україні орган самоврядування ромської громади.

Він покликаний налагодити відносини між ромами, місцевою владою та громадою міста. На думку правозахисників та активістів, орган самоврядування пришвидшить інтеграцію ромської національної меншини.

“Цей безпрецедентний наразі випадок стане новою віхою в історії ромського народу: він здійснює перехід від звичаєвого права до цивільно-правових відносин”, – зазначила Наталія Козир, координаторка проектів Благодійного фонду “Розвиток”.Встроенное изображение 1

Захисники прав ромів зазанчають, що самоорганізація громад – це поширена європейська практика, альтернативи якій фактично немає.

“Якщо ми говоримо про ромів – вони народилися тут, вони живуть тут. Це їхня територія, де вони в правовому полі мають право розбудовувати свою громаду. Створення органу самоврядування є тією історичною подією, яка буде сприяти розвитку ромської громади в нашому місті. Це факт, який народився тут. Я готовий всіляко сприяти та допомагати ромам розвиватися”, – зауважив міський голова Сваляви Іван Ланьо.

В межах власного органу самоврядування роми будуть налагоджувати роботу з партнерами та намагатися покращити життя громади власними силами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter