В Україні жінкам не дають очолювати партійні списки

Дата: 05 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

Експерти проаналізували результати виборів до міських рад Києва та обласних центрів.

Комітет виборців України повідомляє, що станом на 4 листопада за даними з 19 міських рад, щодо яких вже оприлюднено офіційні результати, обрано 190 депутаток та 842 депутати. Таким чином, середній рівень представництва жінок в міських радах – 18,4%.

Найбільший рівень представництва жінок у Чернігівській міській раді – 33,3%. У Львівській міській раді рівень представництва жінок досяг 25%. Найменше представництво жінок – у Івано-Франківській, Кіровоградській міських радах (по 9,5%) та міській раді Ужгорода (8,3%).

Дані ще можуть змінитись в разі відмови окремих депутатів від мандату через одночасне обрання на посаду міського голови або ради іншого рівня.

У КВУ зазначають, що такий результат не відповідає представництву жінок серед кандидатів до міських рад на рівні 32,1%. В кандидаток-жінок були менші шанси бути обраними, ніж в кандидатів-чоловіків. Зі 190 депутаток, обраних за результатами виборів, 11 (або 5,8%) були лідерами партійних списків.

“КВУ вже звертав увагу на непропорційну фінансову та організаційну підтримку агітації жінок-кандидаток з боку партій, недостатнє представництво жінок в органах управління партій на місцевому та центральному рівні, а також непропорційне представництво жінок серед лідерів списків, які гарантовано отримують мандат за умови подолання партією 5% бар’єру“, – зазначають в організації.

Комітет наголошує, що формального дотримання квот при складанні списків недостатньо. Для забезпечення жінкам-кандидаткам рівних можливостей бути обраними необхідна пропорційна фінансова та організаційна підтримка з боку політичних партій.

КВУ закликає політичні партії бути більш відкритими до залучення жінок до керівних органів партії як на центральному рівні, так і на рівні місцевих осередків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter