В Україні заблокували понад сотню сайтів

Дата: 25 Травня 2018
A+ A- Підписатися

Президент України підписав указ про ухвалення рішення РНБО “Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, у якому серед іншого йдеться про блокування ще 192 сайтів.

Про це повідомили у “Лабораторії цифрової безпеки”.

Петро Порошенко підписав документ 14 травня. Серед заблокованих сайтів опинилися сторінки Першого каналу, РТР-Планети, РІА та інших російських медіа. Проте активісти побачили, що у санкційному списку також є портал Inosmi.ru, який регулярно публікує критичні розслідування щодо влади в Росії.

“Раціо і інформаційна політика України – речі досі несумісні, на мій превеликий жаль”, – прокоментувала інформацію про блокування журналістка Аксінья Куріна.

У “Лабораторії цифрової безпеки” зазначають, що нові блокування не відповідають усталеним стандартам свободи вираження поглядів.

“Таке рішення показує, що всі заклики правозахисників і юристів про те, що обмеження в інтернеті можна вводити тільки після публічних дискусій і тільки законно за рішенням судів, були марними, і нас чекає далі все більше згортання свобод в інтернеті. Можливість президента мати в руках інструмент одноосібного блокування сотень сайтів створює небезпечні передумови для безконтрольної інтернет-цензури”, – зауважує голова “Лабораторії цифрової безпеки” Ірина Чулівська.

В організації підкреслюють, що за минулий рік різні державні органи цілеспрямовано намагалися взяти участь у обмеженні інтернету попри відсутність на те законних підстав. Багато сайтів з нового санкційного списку фігурували в непублічних листах СБУ до провайдерів з “рекомендаціями” блокувати.

Нагадаємо, що, відповідно до Європейської конвенції про права людини та Міжнародної конвенції про громадянські та політичні права, інтернет-свобода, як і решта свобод, може бути обмежена, тільки якщо дотримано трьох критеріїв: по-перше, таке обмеження передбачено законом, по-друге, служить законним інтересам і, по-третє, є необхідним у демократичному суспільстві. Згідно із ЗУ “Про телекомунікації”, інтернет-провайдери зобов’язані обмежувати доступ користувачів лише до сайтів з дитячою порнографією, якщо є рішення суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter