В Україні визначили компанії, які найкраще протидіють дискримінації

Дата: 17 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Серед лідерів компаній, які взяли участь в Українському індексі корпоративної рівності за 2014 рік, опинились “American Medical Centers”, Британська рада та ІТ- компанія “Софтком груп”. У рейтинг фірм, що пройшли індекс корпоративної рівності, потрапили переважно іноземні компанії.

Як повідомляє журналіст Центру інформації про права людини, Український індекс корпоративної рівності досліджує корпоративні політики, правила та практики приватних компаній щодо заборони дискримінації на робочому місці та підтримки рівності і різноманітності. Індекс включає дослідження заборони дискримінації за ознаками статі, інвалідності, сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Громадські організації досліджували політики компаній щодо людей з інвалідністю, жінок та ЛГБТ-представників.

Виконавчий директор ВБО “Точка опори” Богдан Глоба каже, що дискримінація негативно впливає на економіку країни: “За 2015 рік більше 2 000 ЛГБТ-людей попросили притулок у США через переслідування в Україні. Це дуже страшна цифра. Кожна людина була частинкою нашої економіки“.

Дослідження американської агенції з економічного розвитку твердить, що у країнах із перехідною економікою, де захищені права ЛГБТ на законодавчому рівні, рівень ВВП вищий, ніж у тих країнах, у яких немає заборони дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації. Водночас згідно із дослідженням Світового банку, забезпечення права вразливих спільнот додає 3% до ВВП“, – розповідає Богдан Глоба.

Експертка із Національної асамблеї інвалідів України Лариса Байда наводить приклад невидимої інвалідності, через що українські компанії застосовують дискримінацію.

Хто закінчив вищий навчальний заклад, може працювати? Може! Якщо він юрист, та ще й зі знанням двох іноземних мов. Але, на жаль, в компанію, куди влаштовувалась дівчина з епілепсією, потрібна була довідка. У нас студенти довіряють українському законодавству, тому, звичайно, вона все про себе розповіла. А на другий день їй сказали: “На жаль, ми не можемо взяти Вас на роботу”. І так було декілька разів, коли вона намагалась влаштуватись“, – розповідає Лариса Байда.

Заступниця директора Британської ради в Україні Наталія Василюк каже, що її компанія постійно готує співробітників до ситуацій, які можуть статись в роботі.

Виявилось, що у нас є студент з епілепсією. І це сталося. Бідний вчитель не знав, що робити. Ми нещодавно провели медичні тренінги для своїх вчителів, тому що ми вважаємо, що кожен вчитель має знати, що робити у таких випадках. Тому що ми не можемо сказати студенту: ви не можете ходити до нас на уроки через те, що вас не сприймає група. Ми показали, що цей студент буде ходити на уроки, тому що у нас є вчитель, який натренований, який знає, що в цьому випадку робити, і це відразу дисциплінувало учасників начального процесу“, – розповідає Наталія Василюк.

За словами Ірини Федорович з Коаліції з протидії дискримінації, індекс мав на меті показати найкращі практики.

Індекс не ставив собі за мету присоромити погані приклади серед бізнес-компаній. Ми намагались знайти ті кілька успішно працюючих прикладів в Україні, де політика рівності є і вона приносить добробут компанії, і захищає працівників для того, щоб мотивувати інших“, – каже Ірина Федорович.

За словами експертів, впровадження політики рівності в компанії створить безпечне середовище в колективі, підвищить лояльність працівників до компанії та продуктивність праці. Така політика дозволяє залучити креативних, освічених працівників нової генерації, відкрити нові партнерства з європейськими та американськими компаніями тощо.

Багато громадських організацій працюють через звинувачення. Це не допомагає вирішити проблеми. Компанії ховаються після такого, і вони не будуть покращувати свою роботу. А автори Українського індексу корпоративної рівності пропонують безкоштовні тренінги в умовах кризи. І це для компанії – величезна розкіш“, – каже Констанс Боріс, експертка з комунікації та з корпоративної соціальної відповідальності торгової мережі “Ашан”.

Український індекс корпоративної рівності ініційований Всеукраїнською благодійною організацією “Точка опори”, виконується у партнерстві з Жіночим консорціумом України, ВГО “Національна асамблея інвалідів України” за підтримки Коаліції з протидії дискримінації в Україні, Міжнародного фонду “Відродження” та за інформаційної підтримки компанії “ЛІГА:ЗАКОН”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter