В Україні видали “Буквар” для нацменшин

Дата: 24 Березня 2015
A+ A- Підписатися

Представники Міносвіти та громадських об’єднань нацменшин працюють над створенням можливостей для дітей навчатися своєю рідною мовою.

Директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Юрій Кононенко повідомив, що Міністерство освіти і науки України проводить роботу щодо навчально-методичного забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів із навчанням мовами національних меншин та забезпечує виконання конституційного права на навчання своєю рідною мовою або її вивчення.

Він також повідомив, що 89,3% учнів у загальних середніх закладах освіти навчаються державною українською мовою, а близько 10% – мовою  національних меншин. За його словами, в системі загальної середньої освіти здійснюється навчання шістьма мовами національних меншин, дві з яких – болгарська і словацька – вивчаються в початковій школі, а 19 мов вивчаються в школах як предмет. На шести мовах – російській, румунській, угорській, молдовській, польській, кримськотатарській – здійснюється виховання в дошкільних навчальних закладах. В системі професійно-технічної освіти навчання здійснюється українською і російською мовами, а в системі вищої школи – українською, російською, румунською й угорською мовами.

У 2014 році вперше Міністерством за підтримки Ради Європи видано “Буквар” з болгарської, гагаузької мов та мови іврит для учнів загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання“, – наголосив директор департаменту.

Голова Громадської ради керівників освітніх програм Всеукраїнських громадських об’єднань при МОН Аркадій Монастирський повідомив, що до складу ради входять 39 представників громадських об’єднань нацменшин, які працюють над створенням можливостей для дітей навчатися своєю рідною мовою.

Важливо, щоб початкову школу діти опановували рідною мовою, не виключаючи вивчення й державної української мови“, – наголосив Монастирський. 

Він також розповів про видання для початкових класів загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням мовами національних меншин “Читанки” українською мовою та підкреслив важливість запровадження Міністерством тестів зовнішнього незалежного оцінювання на шести мовах національних меншин.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter