В Україні скоротилася кількість боржників з аліментів

Дата: 04 Лютого 2019
A+ A- Підписатися

За останній рік кількість боржників знизилася майже на 12%.

Про це йдеться на сайті платформи для роботи з відкритими даними “Опендатабот”.

У 2017 році в Україні посилили відповідальність для батьків – неплатників аліментів: відтоді їм забороняють виїзд за кордон, позбавляють права на керування авто, полювання і на зброю. За останній рік понад 20 тисяч батьків виплатили свій борг. За даними “Опендатаботу”, у перші кілька місяців після запровадження нових правил кількість боржників зменшувалася стрімко – щомісяця борги гасили понад 5 тисяч осіб.

За даними чиновників, досі закон не почав діяти повністю ефективно. Так, не всім боржникам, щодо яких винесли рішення про заборону виїзду за кордон, не вдається виїхати з України.

“Усього винесли близько 130 тисяч постанов на заборону виїзду за кордон. Усі вони суто в паперовій формі й лежали в прикордонній службі. На кінець минулого року з цих 130 тис. реально внесли близько 10 тисяч. Оскільки працівники прикордонної служби вносять боржників у свій реєстр вручну, вони фізично не справляються. Хоча в кінці минулого року запровадили електронну систему, і це може поліпшити ситуацію”, – констатує адвокат Олег Простибоженко.

Також не всі неплатники знають про свої борги, а санкції, передбачені в законі, як констатують юристи, не працюють для батьків, у яких немає грошей.

ДОВІДКА. В Україні є можливість перевірити аліментних боржників онлайн. Для цього необхідно додати “Опендатабот” у месенджері, ввести прізвище, ім’я та по батькові людини, що вас цікавить. Проте чиновники наголошують, що під час такої перевірки треба бути уважними та звертати увагу на дату народження, адже інколи імена неплатників аліментів можуть збігатись. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter