В Україні скоро з’явиться ромське радіо

Дата: 22 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Восени в Україні почне роботу ромське радіо. Ефір передбачає 75% української та 25% ромської мови в основних програмах, а також переклади з української на російську та англійську в двох підкастах програм.

Новий радіопроект покликаний долати негативні стереотипи, дискримінацію та сегрегацію.

Про це Центру інформації про права людини розповіла Наталя Зіневич, програмний редактор ромського радіо “Chiriklo”, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України.

За її словами, офіційними “голосами” стануть директор ромського радіо “Патрін” з Нідерландів Орхан Галюш та директор ромського радіо “Chiriklo” Федір Кондур. Ведучою новин та авторських інтерв’ю буде журналістка Ольга Веснянка. Також ведучими виступатимуть журналістка Ірина Ткаченко та історик Наталя Зіневич.

Створення радіо було спільною ініціативою ромського громадського діяча, директора ромського радіо “Патрін” з Нідерландів Орхана Галюша та Юлії Кондур – президента Благодійного фонду “Міжнародний ромський жіночий фонд “Чіріклі”.

Вже існує низка спеціалізованих ромських медіаресурсів в країнах балкано-карпатського регіону, Швеції, Нідерландах, Іспанії, Росії. На черзі – ромське радіо в Україні, концепція якого здебільшого спирається на досвід радіо “Патрін”.

Радіо “Chiriklo” має місію надати голос ромам, поширювати інформацію про безпеку, здоров’я і права людини, етнонаціональну політику та окремі державні програми, зокрема, Стратегію інтеграції ромської національної меншини в українське суспільство до 2020 року (прийняту в 2013 р.), щоб представити різні заходи та ініціативи, використовуючи нові технології, щоб сприяти ромській спільноті в розширенні прав і можливостей, полегшенні спілкування і взаєморозуміння на рівні України та ЄС“, – говорить Наталя Зіневич.

За її словами, радіо буде розраховано на широке коло слухачів, зокрема і на молодь, завдяки мобільному додатку та поширенню контенту радіо у соцмережах.

Родзинкою контенту ромського радіо буде знайомство слухачів з історією ромської музики та сучасними її напрямами в Україні і світі, інтерв’ю зі співаками. Програми також знайомитимуть слухачів з історією та культурою ромів в Україні та світі, сучасним життям в різних регіонах України та за кордоном“, – зазначає програмний редактор ромського радіо.

Фото: Facebook Федора Кондура.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter