В Україні ситуація з захистом біженців дедалі загострюється – експерти

Дата: 17 Березня 2016
A+ A- Підписатися

Через суттєві прогалини чинного закону про біженців проблема захисту їхніх прав стає для України гострішою. Особливо при цьому страждають діти.

До такого висновку дійшли учасники Національного Форуму “Права людини у сфері міграції та притулку в Україні: захистимо разом”.

“За останніми даними, діти складають більше 50% від загальної кількості біженців та шукачів притулку, і питання неможливості захистити їхні права стоїть дуже гостро”, – говорить Дарина Толкач, менеджерка проекту “Адвокація та підвищення спроможності Уряду в сфері міграції”. Вона наголошує: якщо міграційне право в Україні ставиться під сумнів, то тоді ставиться під сумнів уся система європейських цінностей.

Представниця Офісу омбудсмена Аксана Філіпішина у свою чергу наголошує, що Україна раніше відмежовувалась від цієї сфери, а тепер змушена вирішувати проблеми, пов’язані з внутрішніми та зовнішніми конфліктами.

“Останнім часом законодавство змінилось та покращило певні процедури, але все одно ще лишаються проблеми, наприклад, пов’язані з діяльністю прикордонних служб. Але наголошу на тому, що коли йдеться про удосконалення законодавства в контексті захисту прав дітей біженців та шукачів притулку, Офіс Уповноваженого ВРУ з прав людини грає адвокаційну роль”, – говорить вона.

За словами фахівців, проблема міграції зараз стоїть гостро не тільки в Україні, а і в усьому світі, особливо в Європі, яка приймає у себе біженців із Сирії та Іраку.

Біженці в Європі

“Якщо ви бачите, наскільки гостро зараз стоїть проблема міграції в Європі, то ви розумієте, що ми не можемо зупинитись у пошуках рішень цієї проблеми. Ми маємо розуміти та передбачати негативні наслідки, одним з яких є торгівля людьми. Однак ключовою проблемою залишається недотримання прав людини та відповідних прав біженців і шукачів притулку”, – відзначає представник Європейської Комісії Добромир Христов

“Зараз Європа переживає велику міграційну кризу. Найбільшу з часів закінчення Другої світової війни. у 1954 та 1961 роках Організацією Об’єднаних Націй було прийнято дві Конвенції, а Україна в свою чергу займається захистом біженців з 2002 року. Механізми, за якими ми працюємо мають позитивну оцінку Європейської комісії, однак це питання, скорше, загальної свідомості та необхідності думати про те, що ми робимо з цією проблемою надалі”, – наголошує президент ВБФ “Право на захист” Олександр Галкін.

На думку експертів, Україні слід розробити єдину стратегію та стандарти для захисту прав біженців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter