В Україні розробляють мобільний додаток для захисту прав активістів

Дата: 24 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів  (УМДПЛ) спільно з мережею колективної безпеки “ЗахисТИ” розробляють інтерактивні інструменти, які допоможуть активістам захистити їхні права.

Як повідомили Центру прав людини ZMINA в УМДПЛ, всеукраїнський проект “Посилення системи захисту активістів” стартує вже в травні.

У межах проекту планують створити:

  • онлайн-додаток Гаряча кнопка“, який може терміново надіслати геолокацію, коротко повідомити про місце перебування активіста на обрані номери телефону і викликати поліцію та швидку допомогу;
  • чат-бот, що надаватиме короткі відповіді, як діяти в типових ситуаціях, небезпечних для життя та здоров’я; 
  • онлайн-курс з основними порадами щодо фізичної та цифрової безпеки, зокрема як надавати домедичну допомогу та взаємодіяти з правоохоронними органами.

Також у межах проекту правозахисники планують інформувати міжнародних партнерів і представників влади про ситуацію з нападами на активістів в Україні.

Для цього вони створять мережу регіональних моніторів, які відстежуватимуть ситуацію на місцевому рівні, та щомісяця випускатимуть моніторингові звіти й інформаційні бюлетені англійською мовою щодо стану справ із тиском на активістів тощо.

Цим проектом ми створимо мережу активістів, які не тільки захистять себе, але й поширять цінності та знання про права людини. Проект ще раз підніме питання потреби захисту активістів, журналістів і правозахисників, виявить прогалини в законодавстві та діяльності правоохоронних органів, а також надасть ефективні інструменти такого захисту“, – зазначає виконавчий директор Асоціації УМДПЛ Вадим Пивоваров.

Правозахисники закликають:  

“Якщо через вашу громадську діяльність або незалежну журналістську діяльність ви стали жертвою або свідком неправомірних правових (кримінальний чи адміністративний тиск) або позаправових дій (випадки побиття, нападу, примусового зникнення, стеження, погрози, залякування, пошкодження рухомого чи нерухомого майна, незаконне проникнення в помешкання та інші дії з метою заподіяння фізичної або психологічної шкоди) з боку правоохоронних органів чи невідомих осіб, будь ласка, повідомте про такі випадки на нашу електронну скриньку: defenseactivistssystem@gmail.com“.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter