В Україні розробили онлайн-курс про права людини для батьків та вчителів

Дата: 10 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти України спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні та студією онлайн-освіти EdEra запустили безоплатний онлайн-курс “Права людини в освітньому просторі”.

Зареєструватися на курс можна на офіційному сайті платформи EdEra.

Курс складається з трьох тематичних модулів, які допоможуть краще зрозуміти сутність та еволюцію концепції прав людини; перелік прав кожного та особливості прав дитини; умови обмеження прав та їхнє гарантування з боку держави; права учасників освітнього процесу, зокрема в інтернеті; ідею навчального закладу, дружнього до дитини; стан дотримання прав у закладі освіти, а також механізми захисту прав людини в Україні. Автори зазначають, що всі навчальні матеріали – відео, додаткові матеріали, завдання – зберігаються на платформі та залишаються доступними в будь-який час.

“Розуміння прав людини – одна з передумов до їх поваги, забезпечення та захисту. А “громадянські та соціальні компетентності, пов’язані з ідеями… справедливості, рівності та прав людини” – серед ключових компетентностей, на формування яких спрямована повна загальна середня освіта. І це не вигадка, а норма Закону України “Про освіту”, – зазначають на сайті EdEra.

Основна аудиторія курсу – вчителі та методисти, шкільні адміністрації, батьки школярів та всі, хто прагне більше знати про права людини.

Експертами курсу виступили голова правління ГО “Центр кращого інтернету” Олена Черних, експерт з методики Всеукраїнської освітньої програми “Розуміємо права людини”, член ГО MART Олександр Войтенко, посланниця толерантності ПРООН в Україні Лариса Денисенко та головна спеціалістка департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України Раїса Євтушенко

Як відомо, ще в травні минулого року в Україні розробили проект Загальнодержавної програми з освіти у сфері прав людини в школах та дошкільних закладах. До розроблення були залучені правозахисники та міжнародні організації. 

Реалізація програми розрахована на п’ять років і базується на керівних принципах Всесвітньої програми освіти у сфері прав людини. Запровадження навчальних курсів є першим етапом загальнодержавної програми. Другий та третій стосуються вищої освіти і підготовки програм у сфері прав людини для викладацької спільноти, представників(-иць) держслужби, співробітників(-иць) правоохоронних органів та збройних сил.

Україна давно ратифікувала більшість міжнародних документів, що містять положення щодо освіти у сфері прав людини, а міжнародні органи згадують у своїх рекомендаціях як позитивні результати спостереження, так і наявні виклики, які залишаються без належної уваги. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter