В Україні розблокували трансплантацію органів

Дата: 28 Лютого 2019
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала в цілому законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині”, який фактично розблокував трансплантацію органів у країні. 

Про це повідомляє прес-служба парламенту. 

За ухвалення нового закону проголосував 231 депутат. Спікер парламенту Андрій Парубій тричі намагався внести документ до порядку денного. Новий закон дозволяє робити операції трансплантації за відсутності реєстрів, адже саме відсутність останніх гальмувала цей процес. Наразі до початку роботи Єдиної інформаційної системи трансплантації, яку в МОЗ обіцяли запустити найближчим часом, та протягом наступних трьох місяців з дня початку роботи системи рішення про трансплантацію ухвалюватиме консиліум лікарів.

Також закон розширив перелік осіб, які можуть стати донорами кісткового мозку серед близьких родичів, і надав можливість сімейним лікарям отримати згоду на посмертне донорство від потенційних донорів.

Нагадаємо, що наприкінці грудня уряд затвердив порядок, за яким з 1 січня 2019 року повнолітні українці зможуть давати письмову згоду на донорство органів після смерті. Кожен повнолітній українець зможе письмово затвердити своє бажання чи небажання стати донором або призначити уповноважену особу, яка зможе прийняти це рішення за нього після його смерті. Рішення про донорство людина може змінювати протягом усього життя, адже після подання нової форми заяви дія попередньої анулюється. У міністерстві зауважили, що кількість заяв, які може подати фізична особа, є необмеженою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter