В Україні потрібно запровадити інститут омбудсмана з прав пацієнта

Дата: 07 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Проблему захисту прав громадян при отриманні медичної допомоги можна було б вирішити, запровадивши інститут обмудсмана з прав пацієнта.

Про це написала у своїй колонці на “Українській правді” Ірина Сисоєнко, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я.

Статистика позовів від українських громадян до Європейського Суду із прав людини свідчить, що ситуація із захистом прав пацієнтів в Україні є критичною. Проблему можна би було вирішити, запровадивши в Україні інститут омбудсмана з прав пацієнта. Тим паче, що цей інститут, на мою думку, міг би стати частиною реформування національної системи охорони здоров’я. Такий ініститут діє у багатьох країнах світу“, – пише Ірина Сисоєнко.

В контексті Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права та Конвенції про права людини та біомедицину, інститут омбудсмана є конституційно-правовим механізмом захисту прав і свобод пацієнта, незалежним і демократичним інститутом, який дійсно захищає права пацієнтів, зазначає експертка.

В Австрії, Бельгії, Хорватії, Польщі, Греції, Великій Британії, Угорщині це питання реалізовується по-різному. В деяких країнах дозволяють медичному закладу самостійно вирішувати питання призначення омбудсмана. А деякі уряди призначають омбудсмана, який опікується конкретним регіоном країни. Комісії мають право доступу до всіх медичних установ та можуть перевіряти, чи додержуються в цій установі права пацієнтів. Пацієнти, невдоволені обслуговуванням, можуть звернутися зі скаргою до контролюючого органу, який проводитиме перевірку.

Для запровадження інституту омбудсмана з прав пацієнта, за словами Ірини Сисоєнко, потрібно імплементувати найкращий досвід європейського законодавства з урахуванням напрямку реформування системи охорони здоров’я в Україні та побудувати свою українську модель системи захисту прав кожного громадянина в медицині.

Нагадаємо, як повідомляла у березні Кримська польова місія з прав людини, переселенців відмовляються обслуговувати у кримських поліклініках через відсутність страхового полісу Росії, у Керчі дітям-діабетикам кілька місяців не видають інсулін.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter