Україна втратила позиції в рейтингу свободи від Freedom House. Винні влада та радикальні групи

Дата: 04 Лютого 2019
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Freedom House визнала Україну частково вільною країною в рейтингу “Свобода у світі – 2019”. 

Згідно з оприлюдненим сьогодні звітом організації, Україна отримала за загальною шкалою свободи 60 балів зі 100. Таким чином, вона втратила 2 бали в порівнянні з минулим роком. В аналогічному звіті за 2018 рік Україна також була визнана частково вільною і отримала 62 бали. 

Такі сусіди України, як Росія, Білорусь та Молдова, отримали цього року в рейтингу свободи 20,19 (невільні країни) та 58 балів відповідно. Водночас країни Європейського Союзу, що безпосередньо межують з Україною, мають значно вищі бали: Польща – 84, Словаччина – 88, Румунія – 81 та Угорщина – 70. 

Найвільнішими визнані країни, які отримали по 100 балів, це Швеція, Норвегія та Фінляндія. 

Під час оцінювання України укладачі рейтингу врахували погіршення ситуації з дотриманням громадянських свобод. У звіті йдеться про ініційовані владою обмеження для діяльності громадських діячів та активістів:

“У березні 2017 року Порошенко підписав закон, що збільшив нагляд за НДО, які фокусуються на боротьбі з корупцією, вимагаючи від їхнього керівництва, співробітників та підрядників подавати декларації про статки та доходи. У 2018 році зазнали невдачі спроби скасувати чи послабити такий крок, і громадські активісти почали подавати декларації”.

Також на рейтинг вплинуло збільшення нападів на активістів і відповідне розслідування цих нападів з боку влади. Адже правозахисники зафіксували більше ніж 50 нападів протягом перших дев’яти місяців 2018 року. Найбільш резонансним стало вбивство херсонської активістки та чиновниці Катерини Гандзюк, замовники якого досі не названі.

Також мали місце жорсткі збройні напади на ромську меншину з боку націоналістичних угрупувань. Розслідування цих випадків загалом відбувалося тільки після суттєвого тиску з боку громадянського суспільства.

Одна з причин зниження рейтингу – напади праворадикалів на акції ЛГБТ-українців та феміністок

Крім того, за висновками експертів Freedom House, є проблеми в Україні з реалізацією права на мирні зібрання.

“Погрози та насильство з боку недержавних акторів регулярно перешкоджають певним групам проводити заходи, особливо такі, що спрямовані на захист прав жінок та ЛГБТ-осіб. У 2018 році низка масштабних зібрань та подій, присвячених правам ЛГБТ, відбулася в Києві, Одесі та Кривому Розі без серйозних виявів насильства через значний тиск з боку міжнародної спільноти на уряд щодо їх дозволу. Однак набагато більше подій було скасовано чи перервано через погрози або насильство”, – йдеться у звіті.

Згадали у звіті й про зірваний марш до дня пам’яті трансґендерних людей та феміністичні заходи.

Негативно вплинула на рейтинг спроба запровадити в Україні так званий закон про іноземних агентів

У Freedom House зауважують, що вказані вище числові рейтинги та статус не відображають становище в Криму, який розглядається в окремій доповіді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter