В Україні почнуть відзначати День свободи совісті та віросповідання

Дата: 12 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

В Україні невдовзі почнуть відзначати День свободи совісті та віросповідання, запровадження якого ініціювала Всеукраїнська рада релігійних об’єднань за сприяння Українського інституту національної памʼяті.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

За словами вiце-президентки ГО “Українська асоціація релігієзнавців” Людмили Филипович, станом на 1 січня 2019 року в Україні вже налічується близько 37 тисяч релігійних організацій.

“Це майже на тисячу більше, ніж у позаминулому році. Це свідчить про те, що релігійне життя в Україні не зупиняється, не стагнується, а, навпаки, рухається, причому цей розвиток відбувається іноді драматично, іноді миролюбиво”, – сказала вона.

На думку Всеукраїнської ради релігійних об’єднань, окремий день для шанування свободи совісті та віросповідання потрібен, щоб згадувати про людей, яких за часів СРСР переслідували за релігійною ознакою. 

“Комуністичний режим провадив репресивну політику проти українців. Репресії не обмежувалися тільки національним чи соціальним чинниками: був ще й чинник релігійний, їх намагалися знищити за їхні віросповідання. Жертвами ставали фактично всі віросповідання: мова про Українську православну церкву, Українську греко-католицьку церкву, мова йде про протестантів, іудеїв, мусульман. Через це виникла ідея говорити про День свободи совісті, щоб водночас згадувати та показувати їхню перемогу і важливість для держави цієї однієї з базових демократичних свобод”, – наголосив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Тепер в Україні має відбутись обговорення формату шанування пам’яті репресованих та остаточне затвердження дати. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter