В Україні не сторено жодних механізмів захисту жертв сексуальних домагань – депутатка

Дата: 19 Квітня 2016
A+ A- Підписатися

В Україні не створено жодного механізму захисту своїх прав для жертви сексуальних домагань.

Про це у колонці в “Новом времени” пише народна депутатка Вікторія Войцицька, яка сама стала жертвою сексуальних домагань з боку депутата Олега Барни. 

“Народний депутат України Барна Олег Степанович дозволив собі сексистський та принизливий коментар щодо народних депутаток від фракції “Об’єднання “Самопоміч” – Войціцької Вікторії., Подоляк Ірини та Сотник Олени. В прямому ефірі 24-го каналу Олег Барна так прокоментував збір підписів народними депутатками щодо відставки уряду: “Готель Україна, 519 номер, завжди ввечері там знаходжуся. Заходьте, буде корисно і приємно”. Як це розуміти? Дії Олега Барни в будь-якій цивілізованій країні вважалися б сексуальним домаганням. А в Україні це є чимось цілком прийнятним навіть для депутата Верховної Ради України”, – обурюється Войцицька. 

Вона розповідає, що разом з Марією Критенко, активісткою ініціативи “Руки геть!” проти домагань у громадському транспорті, спробувала з’ясувати, яким чином закон захищає жертв сексуальних домагань.

“Після обговорень з нею та її колегами ми дійшли  до висновків, які нас самих шокували: в Україні не створено жодного механізму захисту своїх прав для жертви сексуальних домагань”, – зазначає вона. За її словами, хоча в Криміанальному Кодексі є відповідні норми, вони можуть бути застосовані лише тоді, коли між жертвою та агресором є матеріальна чи трудова залежність. В іншому випадку – ні. 

Як зазначає депутатка, сам зловмисник з легкістю виграє суд у жертви про спростування “недостовірної” інформації щодо домагань. У Реєстрі судових рішень таких справ як мінімум 13.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter