В Польщі масово проходять демонстрації під лозунгом #SaveWomen

Дата: 17 Січня 2018
A+ A- Підписатися

Півсотні демонстрацій проходять сьогодні в Польщі та за її межами. Учасниці групи Ogólnopolski Strajk Kobiet (Загальнопольський жіночий страйк) виходять на вулиці проти суворих обмежень на аборти в країні.

Як повідомляє The Independent, протести заплановані, зокрема, у Варшав, Кракові, Вроцлаві, а також у Празі та Лондоні.

На сторінці у Facebook активістки поширюють дописи з гештеґом #SaveWomen (#ВрятуйтеЖінок) і закликають влаштувати “феміністичну революцію”. На знак трауру за своїми репродуктивними правами учасниці протесту планують вдягти чорне.

У відкритому листі до польської влади, опублікованому 16 січня, учасниці жіночого протесту вимагають прийняти проект Let’s Save Women (“Врятуймо жінок”), що пропонує дозволити робити аборт до 12 тижня вагітності з психологічних або соціальних причин.

“Контроль над інтимними сферами життя жінок перетворюється на контроль над усім суспільством. Це спосіб встановлення повної влади над громадянами в цілому”, – зазначають авторки.

Нагадаємо, минулого тижня польські депутати відхили цивільний проект “Врятуємо жінок”, який пропонував робити аборти до 12 тижня вагітності з психологічних або соціальних причин. Крім того, депутати виступили з готовністю зробити законодавство щодо абортів ще суворішим.

Наразі в країні діють прийняті 1993 року норми, котрі дозволяють переривання вагітності тільки у випадках зґвалтування чи інцесту, а також, коли плід є сильно деформованим або вагітність становить ризик для здоров’я матері.

У жовтні 2016 в Польщі пройшов страйк жінок, відомий як “Чорний понеділок”. Жінки, скориставшись відпусткою чи можливістю взяти день на догляд за дитиною, не вийшли на роботу чи навчання.

Після масових протестів влада країни вирішила не вводити повну заборону на аборти, однак і не пом’якшила чинне законодавство, яке сьогодні вважається одним з найбільш жорстких у Європі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter