В ООН закликають держави припинити примусову стерилізацію жінок з інвалідністю

Дата: 25 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Примусова стерилізація та інші процедури, що порушують статеву та репродуктивну цілісність, є частиною “системного насильства”, яке здійснюється стосовно дівчат та молодих жінок з інвалідністю, і має бути негайно припинена.

Про це заявила ООН експерт з прав людини та, Спеціальний доповідач ООН з прав людей з інвалідністю Каталіна Девендас, представляючи доповідь Генеральної Асамблеї ООН 24 жовтня, повідомляє прес-служба ООН.

“Ми вже не можемо ігнорувати широкомасштабну практику примусової стерилізації, примусового аборту та примусової контрацепції, яка застосовується щодо дівчат та молодих жінок з інвалідністю у всьому світі”, – зазначила Каталіна Девендас.

За її словами, дискримінаційні закони та політика підривають фундаментальне право дівчат та молодих жінок з інвалідністю здійснювати вибір і контролювати свої органи, порушують їх доброчесність та позбавляють їх гідності, натомість заохочуючи інтереси професіоналів та опікунів.

Спеціальний доповідач зазначила, що держави не в змозі захистити дівчат та молодих жінок з інвалідністю від болю та незворотної шкоди, завданої їм під виглядом “захисту їхніх інтересів”.

За словами Каталіни Девендас, за бажанням та за згодою суддів, працівників охорони здоров’я, членів сім’ї чи законних опікунів проводилась стерилізація, гістеректомія, лікування естрогеном та інші процедури.

Пані Девендас зазначила, що злочини проти статевої цілісності та репродуктивного здоров’я дівчат та молодих жінок з інвалідністю продовжують скоюватись і їх заохочує байдужість суспільства або навіть тривіалізація цих грубих порушень прав людини. Внаслідок цього існує ризик того, що люди потраплять в пастку кругового насильства протягом всього життя.

Спеціальний доповідач закликала держави припинити це “системне насильство” шляхом застосування прав людини у повному обсязі щодо дівчат та молодих жінок з інвалідністю.

“Держави повинні негайно скасувати все законодавство, яке дозволяє здійснювати будь-які процедури, що впливають на сексуальне та репродуктивне здоров’я та права дівчат та молодих жінок, без їхньої вільної та обґрунтованої згоди”, – сказала Спеціальний доповідач.

Сексуальна освіта та послуги з охорони здоров’я повинні бути доступними для всіх жінок та дівчат з  інвалідністю, щоб збільшити особисті почуття контролю та сприяти самостійному прийняттю рішень, додала вона.

“Дівчата та молоді жінки з інвалідністю здатні розвивати свою власну ідентичність та реалізувати свій повний потенціал лише тоді, коли їхні потреби задовольняються і коли вони почуваються в безпеці”, – підкреслила пані Девендас.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter