В ООН схвалили резолюцію про порушення прав людини в окупованому Криму

Дата: 16 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

У рамках засідання Третього комітету Генеральної асамблеї ООН у вівторок, 15 листопада, була схвалена резолюція “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)”, ініційована Україною.

Про це в Facebook повідомила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар.

“За – 73, проти – 23, утримались – 76”, – повідомила результати голосування Джеппар.

В документі засуджуються масові порушення прав людини в окупованому Криму і міститься заклик до Росії як держави-окупанта дотримуватися своїх зобов’язань згідно з міжнародним правом.

У резолюції також наголошується необхідність звільнення незаконно утримуваних Росією громадян України та скасування рішення про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

Документ закликає Росію надати міжнародні правозахисні механізми, насамперед Місії ООН з моніторингу за дотриманням прав людини в Україні, безперешкодний доступ у Крим з метою забезпечення моніторингу ситуації з правами людини. Також в документі міститься звернення в Управління Верховного комісара ООН з прав людини підготувати окремий тематичний звіт щодо ситуації на Кримському півострові.

Співавторами проекту резолюції є 41 держава – член ООН.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вказав на важливість схвалення в ООН проекту резолюції з критичною оцінкою становища з правами людини в окупованих Росією українських Автономній Республіці Крим і місті Севастополі.

“Постійний правозахисний моніторинг ООН – перший крок до деокупації українського Криму. Відтепер формулювання “тимчасова окупація української Автономної Республіки Крим і міста Севастополь” – офіційно в усіх документах ООН до деокупаціі Криму”, – вказав очільник українського зовнішньополітичного відомства в мережі Twitter.

“Резолюція ООН по Криму – це офіційне міжнародне задокументування і засудження агресії Росії проти України і невизнання анексіїї півострова”, –  у свою чергу зазначає у Twitter посол України у США Олександр Моцик.

Нагадаємо, Україна 8 листопада винесла на розгляд Третього комітету 71-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН проект резолюції про стану в сфері прав людини в Криму і Севастополі.

Третій комітет займається соціальною та гуманітарною тематикою. У його порядку денному домінують пункти, пов’язані із захистом прав людини.

В роботі всіх шести основних комітетів ООН беруть участь всі країни-члени Генеральної Асамблеї ООН –  представники 193 держав, а також спостерігачі від держави Палестина і від Святого престолу (Ватикану).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter