В ООН пройшли перші теледебати кандидатів на пост генсека

Дата: 13 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Кандидати на пост генерального секретаря ООН провели перші в історії всесвітньої організації теледебати, щоб зробити процес виборів дев’ятого генсека максимально відкритим, пишуть РІА Новини.

У дебатах, які проводив у Нью-Йорку катарський телеканал “Аль-Джазіра”, взяли участь десять претендентів на пост генсека. У кожного з них було по півтори хвилини для короткої презентації, а потім вони протягом хвилини відповідали на запитання членів Генеральної Асамблеї ООН і модераторів дискусії.

Кандидатам ставили питання з приводу викликів, що стоять перед світом і ООН, глобального розвитку і конкретних криз в різних регіонах, з реформи ООН і Ради Безпеки, залученні жінок в рішення світових проблем. Також присутніх цікавила думка кандидатів про особистісні якості, якими повинен володіти глава всесвітньої організації.

Кандидат – глава МЗС Хорватії Весна Пусич заявила про намір боротися з “цинізмом в сучасних міжнародних відносинах національної та міжнародної політики”. Вона також назвала себе феміністкою.

Колишній прем’єр-міністр Португалії і екс-комісар ООН у справах біженців Антоніу Гутерреш, в свою чергу, пообіцяв “скоротити страждання людей” і протистояти ксенофобії, расизму та насильницькому екстремізму.

Міністр закордонних справ Аргентини Сусана Малькорра переконана, що відповісти на очікування людей в світі зможе “генсек, що володіє хоробрістю вести вперед, здатністю слухати і готовністю до співпраці”.

Екс-міністр закордонних справ Сербії і глава 67-ї сесії Генасамблеї ООН Вук Єремич назвав ООН єдиною організацією, яка може відповісти на кризи. Визнавши, що “не все добре в ООН” і настав час “для рішучих дій”, Єремич підготував програму з 53 пунктів, працювати по якій планує з першого дня на новій посаді.

Колишня міністр закордонних справ Молдови Наталія Герман заявила про віру в діалог і силу переконання в пошуку спільних рішень навіть серед політичних розбіжностей.

Кандидат на пост генсека ООН від Португалії підкреслив важливість діалогу з РФ.

Адміністратор програми розвитку ООН і екс-прем’єр Нової Зеландії Хелен Кларк вважає, що ООН не виправдовує очікувань в області миру та безпеки. У зв’язку з цим вона назвала довгостроковою метою формування мирних та інклюзивних товариств, а в короткостроковій – попереджати “небезпечні ознаки того, що може перерости в серйозні порушення прав людини та конфлікти”.

Екс-президент Словенії Данило Тюрк переконаний, що світ сьогодні потребує оновленої ООН, “для цього нам потрібні досвід, відданість і далекоглядність”.

Колишня виконавчий секретар Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату, кандидат від Коста-Ріки Крістіана Фігерас на прикладі своєї роботи над новою кліматичною угодою, укладеною в грудні в Парижі, заявила про необхідність “раз за разом продовжувати домагатися багатосторонніх проривів”.

Глава МЗС Чорногорії Ігор Лукшич зазначив, що ще 20 років тому його країна і регіон були охоплені війною, але змогли вийти з кризи. Підкресливши необхідність відстоювати рівність чоловіків і жінок, він заявив про необхідність приділити достатньо уваги правам тих, кому сьогодні менше 25 років.

Генеральний директор ЮНЕСКО, кандидат від Болгарії Ірина Бокова відзначила свій досвід “м’якої дипломатії”, яка служить просуванню освіти і діалогу культур, захисту культурної спадщини та свободи слова. Вона запевнила, що Східна Європа знає, що таке пройти через зміни і вибудувати демократичну спільноту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter