В окупованому Криму заарештували трьох затриманих українців

Дата: 10 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму Ленінський райсуд Севастополя заарештував українців, яких окупаційна влада РФ звинувачує у підготовці диверсій.

Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на суд.

“Усі троє фігурантів справи заарештовані судом на строк два місяці”, – заявили в суді, відмовившись уточнити імена заарештованих і інші подробиці справи.

Засідання пройшло в закритому від преси режимі.

У РФ озвучили прізвища українців, затриманих в Криму під виглядом “диверсантів”: Бессарабов Олексій Євгенович, Штибліков Дмитро Анатолійович, Дудко Володимир Михайлович.

Олексій Штибліков, який представився братом одного із затриманих, розповів у коментарі “Дождю“, що Дмитро Штибліков до 2014 року працював аналітиком Центру сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону “Номос” в Севастополі.

За даними з відкритих джерел, це українська неурядова аналітична організація, її офіс розташований в Севастополі.

“До приєднання [анексії Криму до Росії] років п’ять чи шість він був аналітиком, займався військовою журналістикою. І, мабуть, тому потрапив в списки як підозрюваний”, – припустив співрозмовник.

“Останнім часом він був цивільним. Колись він дійсно був військовим, але це було давно”, – додав він.

Як стверджує Штибліков, його брата затримали вдень 9 листопада.

За словами співрозмовника, брат подзвонив йому з прокуратури і повідомив, що його та інших затриманих звинувачують за частиною 2 статті 281 КК РФ (диверсія).

Як повідомлялося, в ФСБ РФ заявили про нібито затримання 9 листопада в Севастополі учасників “диверсійно-терористичної групи Головуправління розвідки Міноборони України”, які нібито планували “вчинення диверсійних акцій на об’єктах військової інфраструктури і життєзабезпечення півострова Крим”.

У Міноборони України назвали заяви ФСБ РФ брехнею. “Ніяких диверсантів ФСБ не затримувала, оскільки їх в Криму і Севастополі немає”, – сказав речник Міністерства оборони України з питань АТО Андрій Лисенко.

Це вже друга спроба Росії, яка окупувала Крим, звинуватити Україну в підготовках диверсій.

У серпні ФСБ оголосила про запобігання в Криму терактам, підготовкою яких нібито займалася українська розвідка. При запобіганні прориву диверсантів, говорилося в заяві спецслужби, загинули російський військовий і співробітник ФСБ.

У справі про підготовку терактів в Криму були арештовані два громадянина України – Євген Панов і Андрій Захтій. У Міноборони заявили, що затримані ніяк не пов’язані з українськими спецслужбами.

За даними правозахисників, Панова катували кілька днів, після чого він обмовив себе на відео, записаному спецслужбами.

Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник заявила, що подібні методи тортур застосовували і до Геннадія Афанасьєва, Олега Сенцова, Андрія Коломійця і Олександра Костенка.

За останньою інформацією Панов і Захтій знаходяться в Лефортово. Однак до них не пускають навіть російських адвокатів.

На фото Дмитро Штибліков

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter