В окупований Крим завезли 300 тисяч росіян, щоб примусово змінити демографічну ситуацію

Дата: 24 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Росія намагається примусово змінити демографічну ситуацію в окупованому Криму, для чого завезла на півострів 250 тис. людей з окупованих територій Донбасу і близько 300 тисяч – з Російської Федерації.

Про це Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв розказав в інтерв’ю в ефірі “5 каналу”, передає Інтерфакс-Україна.

За його словами, Росія таким чином грубо порушує міжнародне право.

“Росія грубо порушує Женевську конвенцію про неприпустимість примусової зміни демографічної ситуації на окупованій території. Вони створюють умови, за яких корінні жителі змушені залишати півострів, і заселяють його людьми, лояльними до себе. Наприклад, 250 тис. чоловік вони привезли з Донецької та Луганської областей, цих “ватників”, багато хто з них — бандити, які беруть участь в беззаконні, і не менше 250 тисяч, а то і 300 – 400 тисяч, за різними оцінками, жителів Російської Федерації”, – сказав Джемілєв.

Він додав, що подібні дії також належать до військових злочинів.

“Але там все так засекречено, скільки людей нових прописано. У цих структурах, де ці дані, немає практично жодного кримського татарина. Все дуже засекречено”, – пояснив Джемілєв, чому ця ситуація не отримала значного розголосу раніше.

Раніше Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) нагадало Росії, вона не має права переміщувати своїх цивільних в окупований Крим.

Як відомо, після російської анексії в Криму почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії організацією “Хізб ут-Тахрір”.

23 листопада в різних районах Криму відбулися обшуки в будинках кримських татар і затримання активістів національного руху за нібито “вимагання в особливо великому розмірі” у громадянина Туреччини.

Серед затриманих Бекір Дегерменджі, Куртсеїт Абдуллаєв, Асан Чапух, Руслан Трубач і Кязім Аметов.

Після затримань кримських татар померла ветеран кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка. Їй було 83 роки. Кримськотатарські активісти вважають, що вона померла від пережитого стресу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter