В Одеському СІЗО до затриманих застосували тортури

Дата: 11 Березня 2015
A+ A- Підписатися

В Одеському СІЗО виявлено факти жорстокого побиття затриманих. Медичну допомогу надано не було до втручання регіонального представника омбудсмена.

Як повідомляє офіційний сайт Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, 10 березня під час проведення перевірки стану дотримання прав людини в місцях несвободи регіональний координатор Уповноваженого зі взаємодії із громадськістю в Одеській області Андрій Толопіло в карцері Одеського слідчого ізолятора виявив затриманих, які були піддані тортурам та жорстокому побиттю співробітниками СІЗО.

Зокрема, громадянин С. сидів у калюжі води на бетонній підлозі камери карцеру №408 на мокрій підстилці і голосно стогнав від болю. Він сказав, що працівники СІЗОсильно побили його ногами та гумовими кийками. При спробі встати на ноги чоловік втрачав координацію та падав. Затриманий, за його поясненням, таким чином був “покараний” за бійку з інспектором внутрішньої служби СІЗО.

Медичну допомогу йому не надавали, доки регіональний координатор не наполіг на цьому. Лише після цього до карцера прийшла медична сестра та прибув в.о. начальника медичної частини Одеського СІЗО, які провели медичний огляд (на підлозі камери). 

При огляді камери карцеру №409 ще один затриманий, громадянин Є. також поскаржився на жорстоке побиття. Він ледве рухався через можливий перелом ребер, на обличчі були виявлені синці, а на стегнах – рани від удару гумовими кийками, на верхньому одязі було помітно сліди крові. За словами затриманого, його побили працівники СІЗО за те, що він опинився “не в тому місці і не в той час”. Чоловік повідомив, що вони поливали його водою у камері, оскільки він втратив свідомість. Під час перевірки світло у його камері було відсутнє.

Після зафіксованих фактів нелюдського поводження із затриманими на вимогу регіонального координатора омбудсмена до СІЗО прибув прокурор із нагляду Одеської обласної прокуратури разом з представниками управління Державної пенітенціарної служби України в Одеській області, було викликано слідчу групу Одеської обласної прокуратури.

Побитих затриманих було доправлено до медичної частини СІЗО, а громадянина С. після надання екстреної медичної допомоги госпіталізовано до міської лікарні №11.

Про результати прокурорської перевірки буде повідомлено регіонального координатора.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter