В ОБСЄ обрали нового генсека та очільників з питань прав людини

Дата: 12 Липня 2017
A+ A- Підписатися

Посаду генерального секретаря ОБСЄ, за погодженням всіх країн-членів організації, займе швейцарець Томас Гремінгер.

Про це заявив міністр закордонних справ Австрії та нинішній голова ОБСЄ Себастьян Курц, повідомляє Reuters.

Члени ОБСЄ досягли згоди щодо кандидатури на посаду генерального секретаря, яка була вакантною з 1 липня.

Крім того, держави-члени погодились, аби позицію голови Бюро демократичних інститутів та прав людини посіла колишня міністр закордонних справ Ісландії Інгеборг Солрун Гісладоттир, позицію Верховного комісара у справах національних меншин – колишній генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр, а позицію представника з питань свободи ЗМІ, яку раніше займала Дуня Міятович, –  колишній лідер французької соціалістичної партії Арлем Дезір.

“Це та пропозиція, яку ми могли сьогодні політично погодити … (російський) міністр закордонних справ (Сергій) Лавров зіграв дуже конструктивну роль”, – сказав Курц.

Рішення має пройти через формальний процес, але очікується, що воно буде затверджено наступного тижня. 

Представник ОБСЄ заявив, що проблема із багатьма спірними позиціями була безпрецедентною для ОБСЄ, яка має місію з 700 спостерігачів, які здійснюють моніторинг конфлікту в Україні.

Водночас голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко сподівається, що “новий представник ОБСЄ з питань ЗМІ та його офіс так само щиро і дієво допомагатимуть українським журналістам у ці складні часи, як і до цього”.

“Ще будучи кандидатом на посаду представника, пан Дезір наголошував, що його пріоритетами залишатимуться теми медіа плюралізму, саморегулювання медіа, законодавче регулювання, безпека журналістів та боротьба проти цензури. Водночас він наголошує на необхідності посиленої уваги до сучасних викликів, з якими стикаються медіа, такими як зловживання онлайн можливостями”, – пише Томіленко.

На його думку, також призначення Дезіра вказує на те, що “Росія таки відмовляється від сценарію повного блокування діяльності бюро представника ОБСЄ з питань свободи медіа. Адже саме через росіян нового представника не було призначено ще у березні минулого року (тоді вдалося продовжити на рік мандат пані Дуні Міятович) та від березня цього року “висіла” ця важлива вакансія”.

Як відомо, 1 липня в ОБСЄ не змогли обрати генерального секретаря через розбіжності в організації. Однією з причин, чому членам ОБСЄ не вдалось домовитись щодо кандидатур на ці посади, називали розбіжності між Росією та іншими членами організації.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Ламберто Заньєр заявив про розкол в ОБСЄ через конфлікт в Україні. За його словами, в організації є суттєві й глибокі розбіжності, зокрема щодо українсько-російського конфлікту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter