У Луганській області працює лише один пропускний пункт через лінію розмежування – правозахисники

Дата: 05 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

У Луганській області відкрито і здійснює пропускні процедури тільки один контрольно-пропускний пункт в’їзду-виїзду (КПВВ) через лінію розмежування в Станиці Луганській, що спричиняє низку порушень прав людини.

Про це йдеться в аналітичному звіті Харківської правозахисної групи (ХПГ) щодо роботи КПВВ на сході України.

У ХПГ зазначають, що, незважаючи на постійні черги, прийом документів на КПВВ найчастіше, здійснюють через одне вікно.

 

У середньому проходження пропускних процедур, з моменту заняття черги до моменту проходу на блок-пост (БП) так званої “ЛНР”, займає від 2 до 5 годин.

 

Крім того, після проходження коридору КПВВ (1,2 км) громадяни переходять на “нульову територію”, де кожен раз повинні спускатися дерев’яними сходами через зруйновану частину мосту.

 

Всього за добу через КПВВ Станиця Луганська перетинають лінію розмежування (ЛР) від 3-х до 5 тисяч громадян.

Також через те, що КПВВ Станиця Луганська – єдиний пункт пропуску в Луганській області, більшості громадян доводиться їхати близько 130 км із Сєвєродонецька, де можна отримати адмінпослуги, до Станиці Луганської, щоб пішки перетнути ЛР.

При цьому ділянка дороги Нижньотепле – Тепле – Станиця Луганська (близько 60 км) перебуває у вкрай незадовільному стані.

 

У ХПГ також описують ситуацію з КПВВ “Золоте” (перехрестя траси Т1316 “Лисичанськ – Первомайськ”), що було відкрито у квітні 2016 року, однак через 3 години після відкриття знову закрито. Представники так званої “ЛНР” відмовилися пропускати громадян у цьому напрямку, запропонувавши організувати альтернативний коридор через станцію Мар’ївка.

Наразі пропускні процедури на КПВВ “Золоте” не здійснюють, прохід і проїзд можливий лише для громадян населених пунктів шахти “Родина” і Катеринівка, розташованих у сірій зоні між лініями фортифікаційних споруд сторін.

У селищі шахти “Родина” є неофіційні переходи на непідконтрольну територію (на залізничну станцію Мар’ївка). Можливий проїзд через Катеринівку до Попасної.

У ХПГ нагадують, що на переговорах у Мінському форматі сторони конфлікту дійшли згоди про відкриття автомобільного пункту пропуску в Луганській області.

Це може бути досягнуто кількома варіантами.

1 варіант – ремонт автомобільного мосту в Станиці Луганській.

2 варіант – перенесення транспортного коридору КПВВ “Золоте” по найближчій автодорозі в об’їзд Первомайська.

3 варіант – відкриття переходу в Щасті через цілий міст.

Українська сторона поки, начебто, зупинилася на реалізації першого варіанта. Хоча необхідного для проведення ремонтних робіт розведення озброєнь у Станиці Луганській так і не відбулося.

23 листопада було здійснено спробу відновити роботу КПВВ “Золоте” – зранку були відновлені пропускні процедури, однак на стороні так званої “ЛНР” тих громадян, які намагалися перетнути лінію розмежування, так і не пропустили. КПВВ “Золоте” знову було закрито.

“Обговорювати питання організації переходу в Щасті українська сторона, за повідомленнями ЗМІ, поки не готова”, – зазначають у ХПГ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter