У Криму правозахисникові Куку не дають дозволу на побачення з рідними в СІЗО

Дата: 11 Травня 2017
A+ A- Підписатися

Фігуранту справи “Хізб-ут Тахрір”, правозахиснику Емірові-Усеїну Куку жодного разу не дали дозволу на побачення з родичами.

Про це в ефірі Громадського радіо повідомив його адвокат Олексій Ладін.

Емір-Усеїн Куку

 “Я хотів би зазначити, що з моменту арешту слідчий жодного разу не дав дозволу на побачення Еміра-Усеїна Куку з родичами, незважаючи на те, що дружина неодноразово вже писала заяву про те, щоб надати їй побачення. І своїх дітей він бачить тільки в коридорі суду, і то, якщо буде така можливість”, – розповів Ладін.

Адвокат зазначив, що у слідства немає ніякої законної аргументації, чому кримському татарину не можна бачитися з рідними. Захист вважає, що це одна з форм тиску на Еміра-Усеїна Куку, який не визнає свою провину.

Нагадаємо, Емір-Усеїн Куку є фігурантом ялтинської “справи Хізб ут-Тахрір”. На початку цього року слідство висунуло йому оновлене обвинувачення за статтею 278 КК РФ “Насильницьке захоплення влади”.

Емір-Усеїн Куку очолює Кримську контактну групу з прав людини в Ялті. Із-поміж завдань організації, зокрема, було відстеження порушень прав людини, надання правової допомоги та поширення інформації про політично мотивовані випадки зникнень у Криму.

Також Емір-Усеїн Куку належить до Кримської правозахисної групи. До арешту в лютому 2016 року він активно займався документуванням порушень прав людини в Ялті та окрузі. Він надавав правову допомогу і підтримку етнічним мусульманам і кримським татарам, яких постійно дискримінують і переслідують з політичних мотивів.

Міжнародна ісламська політична організація “Хізб ут-Тахрір” називає своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але її учасники відкидають терористичні методи досягнення своєї мети і зазначають, що зазнають несправедливого переслідування в Росії.

Верховний суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” у 2003 році, включивши до списку 15 об’єднань, названих “терористичними”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter