У Казахстані напали на активістку напередодні масштабного громадського заходу

Дата: 17 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

У Казахстані напали на генерального директора Молодіжної інформаційної служби Казахстану, журналістку Ірину Мєднікову, яка є одним з організаторів неформальної громадської конференції ZhasCamp.

 

Як повідомляє прес-служба ZhasCamp, напад стався 12 жовтня, перед польотом Мєднікової на конференцію ZhasCamp в Атирау. У неї вкрали жорсткий диск з інформацією, необхідною для проведення заходу, і майже півмільйона тенге, призначених для оплати проїзду учасників.

За словами Мєднікової, відібрати в неї сумку нападнику було нелегко.

“Він почав мене тягнути, виривати. Поруч стояла машина сусіда, об неї мене вдарив, з усього маху я вдарилася обличчям об машину. Потім він почав далі волочити по асфальту за сумку. Я впала на асфальт, коліна стерла. Було боляче, і я відпустила сумку, я побігла за ним, почала кричати. Назустріч вибіг ще чоловік. Дивно. Дорослий чоловік, 40 років приблизно, сів у машину. Я підійшла до нього, стала допомогу просити. Він зробив вигляд нудьгуючого і байдужого. Просто запитав, що трапилося. Поліцію викликати відмовився. Швидко поїхав. Ще два хлопці стояли поруч, я до них підбігла, вони й викликали поліцію. Я записала номер машини чоловіка. Поліція приїхала, об’їхали весь район, потім написала заяву”, – розповіла Ірина Мєднікова.

Офіційний представник ДВС Алмати Салтанат Азірбек повідомила, що за фактом нападу на Ірину Мєднікову розпочато досудове розслідування.

Мєднікова вважає, що напад на неї скоєно не випадково. За її словами, перед конференцією сталася низка подій, що свідчить про спроби зірвати захід.

За день до початку заходу готелі The Renaissance Atyrau Hotel і Atyrau Dastan Hotel відмовили в наданні своїх залів. Саме там повинен був відбутися ZhasCamp 15 і 16 жовтня. Організаторам повідомили, що в ці дні нібито зали заброньовані іншими людьми, хоча ZhasCamp вже зробив передоплату і підписав договори.

Від участі почали відмовлятися і спікери. Ірина Мєднікова вважає, що місцева влада не хоче, щоб в Атирау проводився ZhasCamp.

“Коли події одна на одну накладаються, ми ж розуміємо, що загальна картина виглядає так”, – зазначила Мєднікова.

Це не перша відмова в проведенні ZhasCamp, отримана організаторами в Атирау. Як наголошується на сайті, у вересні з ними зв’язався новий керівник управління молодіжної політики Атирау і сказав, що акимат не підтримуватиме їх, і попросив не проводити захід. На той момент вже були оплачені авіаквитки та номери в готелях, тому організатори від ZhasCamp не відмовилися.

Незважаючи на всі труднощі, конференція ZhasCamp все-таки пройшла в Атирау 15 жовтня в Аtyrau Dastan Hotel. На коференції розглядали такі теми, як політика і права жінок, урбаністика і розвиток міста, відповідальний бізнес та громадянська журналістика, а також пройшли панельна дискусія на тему “Молодь і релігія” і кінодискусія за фільмом С. Нарімбетова “АМАНАТ”.

***

Організатором ZhasCamp є Молодіжна інформаційна служба Казахстану, співорганізатор – ГО “Союз молоді Казахстану YouthChallenge” (Павлодар), генеральні партнери – Фонд Сорос Казахстан, Фонд імені Фрідріха Еберта в Казахстані.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter