В Ісландії відкрили пам’ятник першому льодовику, який розтанув через зміни клімату

Дата: 19 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Ісландія вшанувала пам’ятною дошкою перший льодовик, який розтанув на її території внаслідок змін клімату.

Як повідомляє DW з посиланням на міжнародне агентство AFP, пам’ятник на місті розталого льодовика Ок’єкудль, який ще називають Ок, відкрили 18 серпня.

У церемонії відкриття пам’ятника взяли участь прем’єр-міністерка Ісландії Катрин Якобсдоттір, колишня Верховна комісарка ООН з прав людини Мері Робінсон, а також учені та місцеві мешканці.

“Ок – перший ісландський льодовик, що втратив свій статус льодовика. У найближчі 200 років на всі наші льодовики чекає така сама доля. Цей монумент – щоб підтвердити, що ми знаємо, що відбувається і що треба зробити”, – наголошується в написі на пам’ятній дошці, текст якої цитує ВВС.  

Щоб мати статус льодовика, товща криги повинна становити щонайменше 40–50 метрів, а Ок’єкудль “схуднув” і втратив цей статус ще у 2014 році. Нині товща криги на місці колишнього льодовика становить близько 15 метрів. Такої маси льоду замало, щоб створити достатньо тиску для руху льодовика, нагадує dpa.

Як відомо, у 2018 році Міжурядова панель зі змін клімату попередила, що в разі збереження поточного рівня викидів діоксиду вуглецю Земля може нагрітися на 1,5 градуса за Цельсієм найближчими десятиліттями.

Згідно зі звітом, поверхня Землі вже нагрілася на один градус – цього виявилося достатньо, щоб підняти рівень океанів і спровокувати танення льодовиків, смертоносні урагани, повені та посухи.

За збереження таких темпів, вважають науковці, температура може зрости врешті-решт на 3–4 градуси, що зробить планету непридатною для життя людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter