У Гаазькому трибуналі наклав на себе руки хорватський генерал, звинувачений у воєнних злочинах

Дата: 29 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Сьогодні прямо під час засідання Гаазького трибуналу наклав на себе руки генерал хорватської армії Слободан Пральяк. 

Як повідомляє Медуза, військовий прийняв отруту після того, як на апеляції в Міжнародному трибуналі по колишній Югославії був підтверджений його вирок за звинуваченням у воєнних злочинах проти боснійських мусульман. 

“Пральяк не злочинець, я відкидаю ваш вердикт”, – промовив в мікрофон колишній військовий, дістав пляшечку з рідиною і випив її. Після чого заявив, що прийняв отруту.

Засідання було перервано, Пральяка відправили до однієї з гаагських лікарень, де він незабаром помер. 

Ніяких подробиць про те, що це була за отрута, як Пральяку вдалося пронести її на засідання і чи були у нього спільники, на даний момент немає. Поліція Нідерландів оголосила залу суду місцем злочину. 

Хто такий Пральяк 

Слободан Пральяк служив у збройних силах Хорватії, а також в Хорватській раді оборони – збройній організації хорватів Боснії і Герцеговини. ХРО була утворена після розпаду Югославії і проіснувала до 1995 року. За підтримки хорватського уряду ХРО брала участь у військових діях між боснійськими хорватами, боснійськими сербами і мусульманським населенням Боснії і Герцеговини. 

У 2013 році Пральяк здався Гаазькому трибуналу. Його звинуватили у воєнних злочинах і засудили до 20 років в’язниці. Міжнародний трибунал по колишній Югославії ухвалив, що генерал, який був начальником штабу ХРО, знав про підготовку чисток в боснійських містах, проте не вжив достатніх зусиль, щоб завадити знищенню мусульман. Його також звинуватили в бездіяльності стосовно хорватських військових, які брали участь в етнічних чистках і знищенні мечетей, а також моста в Мостарі, що призвело до значних жертв серед цивільного населення.

29 листопада 2017 року Гаазі розглядалась апеляція на вирок Пральяку. Міжнародний трибунал погодився скасувати частину звинувачень на адресу хорватського генерала, а також визнав, що зруйнований міст мав вважатись військової метою. При цьому суд відмовився пом’якшити вирок. На момент апеляції Пральяку було 72 роки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter