У Бахчисараї окупаційна влада утискає протестантську громаду

Дата: 19 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

У Бахчисараї окупаційна влада Криму заборонила протестантській громаді “Голос надії” експлуатувати будівлю, яку вона займає більше 10 років.

Про це в ефірі Громадського радіо розповів пастор церкви “Скинія” Рустам Футуллаєв.

“Протягом півроку на нашу громаду чинили психологічний тиск. Спочатку приходили працівники ФСБ, прокуратури, потім пожежники, – що у нас щось неправильно. І ми виділяли гроші, щоб робити правильно, як вони говорили. Потім вони отримали припис, що будівлю не можна експлуатувати”,  повідомив Футуллаєв.

Про причини такого тиску пастору церкви невідомо: “Ми не можемо зрозуміти. Наші хлопці пішли до місцевих адвокатів і місцевої влади. На середньому рівні окупаційні чиновники говорять: “Ми не бачимо причини, це порушення закону видавати вам таку “бумагу”, але ви повинні вирішувати нагорі”.

Поряд з будівлею церкви в Бахчисараї сусідить будівля ФСБ.

“Будівля нашої громади стоїть у центрі міста. І навпроти вже після окупації побудували будівлю ФСБ. Я не можу підтвердити, що це говорив керівник, але на середній ланці говорили: “Ви не відповідаєте нашій релігії. У нас одна релігія, ви заважаєте і потрібно вас прибрати”,  розповів Футуллаев.

За словами пастора, церква “Скинія” входить в об’єднання “Голос надії”: “це церква християн віри євангельської України, об’єднання, яке включає понад 1500 церков по Україні (до того, як окупаційна влада не прийшла і не спробувала обрізати ці зв’язки хоча б юридично). Плюс це наша дочірня громада, яку ми підтримували”.

Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник в ефірі радіо розповіла і про інші переслідування релігійних організацій у Криму.

“У 2015 році ми поспілкувалися майже з усіма релігійними громадами, які були в Криму. Основна проблема, яку зазначили всі громади – примус до реєстрації, їх змушували пройти як релігійні організації за російським законодавством.

Воно саме по собі жорстке – будь-яка громада повинна реєструватися, якщо проходити цю реєстрацію в рамках російського законодавства. Якщо це релігійні течії, які Росія не вважає традиційними, їм потрібно в рамках російського законодавства обґрунтувати своє вчення, подати документи в Москву, а там повинні провести експертизу”, говорить Скрипник.

За її словами, друга жорстка форма переслідувань пов’язана з приміщеннями релігійних організацій.

“Дуже багато громад повідомляють, що є ці проблеми. Яскравий приклад – положення Київського патріархату, коли з самого початку в Севастополі храм Київського патріархату передали під Московський. Ми спілкувалися з протестантськими громадами в інших містах, вони також говорили, що до них регулярно навідується ФСБ, проводить бесіди з приводу нібито екстремізму. Деякі громади повідомляли, що співробітники ФСБ їх схиляли до того, щоб вони давали відомості про парафіян”,  зазначає Скрипник.

Як відомо, Третій комітет Генеральної асамблеї ООН, що займається правами людини, 15 листопада схвалив проект резолюції з критичною оцінкою положення з правами людини в окупованих Росією українських Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.

У резолюції також наголошується на необхідності звільнення незаконно утримуваних Росією громадян України та скасуванні рішення про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

Документ закликає Росію надати міжнародні правозахисні механізми, перш за все Місії ООН з моніторингу за дотриманням прав людини в Україні, безперешкодний доступ до Криму з метою забезпечення моніторингу ситуації з правами людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter