В Азербайджані правозахисник і блогер Гусейнов засуджений до 2 років ув’язнення

Дата: 03 Березня 2017
A+ A- Підписатися

В Азербайджані Сураханський районний суд Баку сьогодні засудив керівника Інституту свободи і безпеки репортерів (IRFS), блогера Мехмана Гусейнова до двох років позбавлення волі за позовом про наклеп. Він був узятий під варту в залі суду.

Про це повідомляє мережа Будинків прав людини.

Справу проти Мехмана Гусейнова було порушено за статтею про наклеп: зокрема, після свого арешту 9 січня блогер заявляв про те, що зазнав тортур з боку поліцейських. Ці заяви МВС і особисто начальник управління поліції Муса Мусаєв визнали наклепом.

Як повідомляє “Кавказький вузол“, сьогодні суд виніс обвинувальний вирок Гусейнову, при цьому навіть не дозволив стороні захисту підготувати заключне слово. Адвокат Ельчин Садигов назвав рішення суду “незаконним” і “політично мотивованим”.

Мехман Гусейнов публікував у Facebook відеоматеріали про корупцію в середовищі високопоставлених азербайджанських чиновників. Інститут свободи та безпеки репортерів, головою якого Мехман Гусейнов був обраний у грудні 2016 року, пов’язав це затримання з його журналістськими розслідуваннями.

Влада Азербайджану вже кілька років переслідує Мехмана Гусейнова, його родину та його організацію. Вперше він був заарештований у 2012 році, і після того його кілька разів допитували, конфіскували документи та взяли підписку про невиїзд. 10 вересня 2016 року Гусейнова допитували по погрожували тортурами у поліцейському відділку.

Напередодні арешту та ув’язнення 2 березня Мехман Гусейнов виступив з промовою під час дванадцятих роковин із дня вбивства іншого журналіста, Ельмара Гусейнова, а очолювана ним IRFS опублікувала заяву, де засудила безкарність цього злочину.

Крім того, переслідувань зазнавали і інші представники Інституту свободи і безпеки репортерів. Попередній голова цієї організації, журналіст Расім Алієв, загинув після нападу в серпні 2015 року в Баку. До того Емін Гусейнов, брат Мехмана Гусейнова, був президентом IRSF. Він був змушений переховуватися та виїхав із Азербайджану.

Крім того, Інститут свободи і безпеки репортерів мав проблеми через адміністративне блокування діяльності цієї організації в Азербайджані.

Фундація Будинків прав людини (HRHF) продовжує збирати інформацію про деталі справи, а її представник Флоріан Ірмінгер виступив на засіданні Ради з прав людини ООН і закликав до негайного і безумовного звільнення Мехмана Гусейнова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter