В анексованому Криму 150 засуджених українців перевели в колонії Росії

Дата: 23 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

З анексованого Криму відбувати покарання в російських колоніях відправили 150 громадян України.

 

Про це йдеться у відповіді Міністерства закордонних справ України на інформаційний запит Крим.Реалії.

“За інформацією зарубіжних іноземних дипломатичних відомств України в Російській Федерації, з моменту окупації Криму відомо про приблизно 150 громадян України, які були засуджені в Криму й переведені для відбування покарання на територію Росії”, – йдеться в документі.

Раніше в організації “Євромайдан-SOS” повідомляли, що засуджених в Україні ув’язнених, які на момент анексії Криму відбували покарання в тюрмах на території півострова, перевозять в місця позбавлення волі в Росії. За їхніми даними таких вже 2200 людей.

Нагадаємо, український і російський омбудсмени Валерія Лутковська та Тетяна Москалькова 21 червня заявили, що укладуть угоду про переміщення низки в’язнів, які були у кримських в’язницях на момент анексії, на материкову Україну.

За словами Лутковської, мова йшла про переміщення 18 осіб, але “це не повний список”.

У російському Мін’юсті 22 червня заявили, що засуджений може бути переданий при дотриманні ряду умов. А саме:  вступу в законну силу вироку суду, згоди самого засудженого, наявності у нього громадянства держави виконання вироку, якщо діяльність або бездіяльність, у зв’язку з якими було винесено вирок, є кримінальним правопорушенням, відповідно до законодавства держави виконання вироку, або були б кримінальним правопорушенням, якби вони мали місце на його території.

Крім того, за даними російської пенітенціарної служби, 240 жінок були засуджені до позбавлення волі в Криму після окупації півострова Російською Федерацією.

“Всіх цих жінок з Криму відправляють для відбуття покарання на територію РФ, що є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права. У ньому міститься заборона для держави-окупанта на переміщення цивільного населення з чи на окуповані території. Наприклад, згідно з Римським статутом, насильницьке переміщення населення є одним із складів воєнних злочинів”, – прокоментувала голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter