В Узбекистані запровадили покарання за пропаганду багатоженства та гендерної дискримінації

Дата: 02 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Влада Узбекистану ухвалила законопроєкт, яким передбачена відповідальність за пропаганду багатоженства, дискримінацію за ознаками статі та появу в громадських місцях із закритим обличчям.

Про це 1 листопада оголосило Міністерство юстиції республіки.

У сенаті Узбекистану пояснили, що закон розробили з урахуванням багатовікової історії та культурних традицій народу, а його ухвалення допоможе зміцнити міжрегіональну згоду, релігійну толерантність, а також збереже світські цінності та надійний захист прав жінок.

Відповідні зміни підписав президент країни Шавкат Мірзійоєв.

“Пропаганда співжиття з двома чи більше дружинами, поширення поглядів, ідей чи закликів щодо цього, а також заохочення такої поведінки тягне за собою штраф від 4 млн 950 тис. до 9 млн 900 тис. сум (у перерахунку з національної валюти від 400 до 800 доларів США. – Ред.) або адміністративний арешт на строк до 15 діб”, – йдеться у повідомленні.

Такий самий штраф накладатимуть за релігійний обряд вінчання “Нікохім-туї” – ідеться про випадки, коли шлюб не зареєстрували в законному порядку, зокрема з людиною, яка не досягла 18 років (мінімальний вік для шлюбу).

За пропаганду дискримінації за ознаками статі, зокрема публічне заперечення рівності жінок і чоловіків, загрожує штраф у розмірі 270–540 доларів США.

За перебування у громадських місцях із закритим обличчям, коли не можна ідентифікувати особу, можуть оштрафувати на 270–406 доларів США. Винятки – коли обличчя закрили з медичних причин або через службову необхідність.

В Узбекистані за полігамію давно передбачена кримінальна відповідальність, втім, це явище в країні досі присутнє. У серпні Верховний Суд Узбекистану повідомляв, що у період 2018–2022 роки за статтею Кримінального кодексу про “багатоженство” засудили 34 людини. У першому півріччі 2023 року засудили чотирьох осіб.

Нагадаємо, впродовж останніх років у Таджикистані спостерігається збільшення кількості полігамних шлюбів. Однією з причин, з яких жінки погоджуються одружуватися з чоловіками, які вже мають інших дружин, є матеріальна вигода. У полігамних шлюбах зазвичай перебувають заможні чоловіки, тому деякі жінки вбачають у цьому можливість гарантувати собі та своїм дітям фінансову безпеку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter