В уряді визначилися, що робитимуть з тілами загиблих російських окупантів

Дата: 06 Березня 2022
A+ A- Підписатися
Кабінет міністрів України визначив порядок забезпечення збору, транспортування та зберігання тіл загиблих окупантів.
 
Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів від 5 березня.
 
Джерело: censor.net

Зазначається, що постанову прийняли аби не допустити погіршення санітарно-епідемічної ситуації та виникнення небезпечних інфекційних захворювань на території України, спричинених наявністю на територіях ведення військових дій непохованих тіл (останків) загиблих.

Згідно з постановою, військові адміністрації разом з органами місцевого самоврядування повинні сприяти організації збору тіл загиблих.

Військові адміністрації повинні забезпечити утворення відповідних спеціальних груп у складі представників сил територіальної оборони Збройних Сил, Нацгвардії, Нацполіції, ДСНС, бюро судово-медичної експертизи (за згодою), слідчих правоохоронних органів, громадських та релігійних об’єднань (за згодою), громадських організацій (за згодою), волонтерів (за згодою) та інших.

Спеціальним групам нададуть патолого-анатомічні мішки для збору та перевезення тіл, гігієнічні засоби, спорядження та засоби фотофіксації, а також спеціалізований транспорт для перевезення тіл. Якщо спеціалізований транспорт відсутній, необхідно використовувати наявний транспорт з умовними зовнішніми позначками “червоний хрест на білому фоні” аби забезпечити безпеку персоналу спеціальних груп.

Зазначається, що під час здійснення збору тіл за можливості залучаються журналісти для відео- та фотозйомки. Аби надалі представники ЗМІ могли інформувати суспільство про реальні наслідки військового вторгнення Російської Федерації на територію України.

Для отримання оперативної інформації від ЗСУ та правоохоронців про місця знаходження тіл, утворюється спеціальний кол-центр при Національній поліції. 

Після збору тіла перевозитимуть до моргів, а у разі неможливості – до іншого визначеного місця окремого зберігання. Далі тіла окупантів перевозитимуть у визначене місце збору та зберігання і поміщатимуть до спеціальних рефрижераторів на залізничній базі та/або причепів-авторефрижераторів.

Після накопичення тіл у моргах або пунктах збору, їх доставлятимуть до єдиного центру, з якого буде здійснюватися їх подальше транспортування з кінцевим пунктом призначення Російська Федерація.

Передача тіл на територію РФ та тимчасово окуповану територію України здійснюватиметься за участю та сприяння представників міжнародних організацій (об’єднань) лише після остаточного встановлення, впізнання, ідентифікації осіб загиблих, які проводитимуться не більш як 15 днів.

Невпізнані, невстановлені, неідентифіковані тіла (останки) загиблих залишатимуться на зберіганні у рефрижераторах у пунктах їх збору до моменту встановлення осіб загиблих.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter