В уряді переконують, що знайдуть гроші на соцдопомогу та пенсії, якщо їх не дадуть партнери

Дата: 25 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Навіть якщо на рівні Європейського Союзу не ухвалять рішення про передачу Україні певних траншів, то окремі країни в рамках своїх зобов’язань виділять гроші на покриття соціальних видатків. 

Про це розповіла міністерка соціальної політики Оксана Жолнович

Посадовиця зазначила, що у разі радикального збільшення отримувачів соцдопомоги, в уряді переглянуть систему видатків. 

“Переглянуть так, щоб пріоритезувати для тих, для кого це основне джерело виживання, а потім дивитися – для кого це є якісь привілеї, для кого це якась додаткова виплата, наприклад, рішення судів про підвищення пенсій для окремих категорій людей – очевидно ці будуть видатки залишатися в черзі, а для тих видатків, які є першочерговими для виживання, це будуть пріоритетні видатки… На пенсії, на соціальні допомоги для виживання ми гроші знайдемо”, – каже Жолнович. 

Міністерка розповіла й про індексації пенсій, яких “залежить якраз від українців – від платників податків і ЄСВ”. 

“І тут закликаю кожного з вас розуміти, що кошти Пенсійного фонду напряму 100% виплачуються нашим пенсіонерам. Для тих пенсій, які є високими – суддів чи інших категорій – це окремі державні дотації”, – говорить вона. 

Торік уряд виплатив понад 450 мільярдів гривень пенсій, субсидій та соцдопомоги. В умовах повномасштабної війни кількість громадян, яким потрібна допомога та соціальний захист, значно зросла. Так, у 2022-му лише із січня до листопада на соцвиплати з бюджету виділили понад 374 мільярди гривень, у 2023-му за рік – 450 мільярдів, а у 2024-му ця сума має збільшитися, за прогнозами урядовців, ще на понад 8 мільярдів гривень, до 469,4 мільярда. 

Нагадаємо, що більшість із кожної тисячі гривень у бюджеті 2024 року піде на оборону, ветеранів, соцвиплати, медицину та освіту. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter