В уряді кажуть, що завершили основний етап ліквідації наслідків російського теракту на Каховській ГЕС

Дата: 04 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Перестав працювати штаб з ліквідації наслідків катастрофи на Каховській ГЕС, адже основний етап цього процесу завершився 30 серпня. 

Про це розповів головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Фото: АР

Після підриву дамби до зони надзвичайної ситуації потрапили 180 населених пунктів Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей, у яких проживало майже 900 тисяч людей. Майже 700 тисяч українців лишилися без доступу до питної води, тож уряд видав 237 тисяч таблеток для знезараження рідин. 

За словами Кузіна, із 6 червня щоденно експерти проводили перевірки стану води, втім вони продовжать робити це й надалі. Якщо в перші дні після затоплення за бактеріологічними показниками невідповідність санітарним нормам сягала 35%, зараз рівень забруднення водойм знизився до відхилення в 10% в окремих точках моніторингу.

Від моменту підриву дамби ГЕС у регіоні більш ніж 3 тисячі людей з гострою кишковою інфекцією обстежили на холеру, але її не виявили в жодному випадку. 

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення Росія завдала шкоди довкіллю України щонайменше на 2 трильйони гривень і сума збитків зростає щодня.

Під час тижня правосуддя в Гаазі кореспондентка ZMINA з’ясовувала, як можна домогтися відповідальності за підрив Каховської ГЕС у міжнародних судах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter