В уряді чекають поновлення аварійних відключень через похолодання

Дата: 06 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Найближчим часом очікується суттєве похолодання, а тому українців закликають бути готовими до нових аварійних відключень електроенергії. 

Про це сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль

Фото: EMRE CAYLAK

Останніми днями споживання електроенергії скоротилось, адже була тепла погода, тож протягом новорічних свят світло не вимикали.

Проте вже 5 січня споживання зросло, тому в центральному та східному регіонах, а також в Одесі, Львові, Дніпрі запровадили графіки планових відключень.

“Відсьогодні очікується суттєве похолодання. Відповідно, зросте споживання та дефіцит в енергосистемі збільшиться. Крім цього, ворог готовий завдати чергового ракетного удару по цивільній та енергетичній інфраструктурі. Тому ми всі маємо бути готові до поновлення аварійних відключень”, – каже Шмигаль. 

Попри те, що електроенергію у домівках на новорічні свята не вимикали, російські військові не припиняли атаки на критичну інфраструктуру. Упродовж п’яти днів нового року здійснити встигли вже дві атаки дронами, внаслідок чого пошкоджень зазнали об’єкти генерації та магістральних мереж.

Водночас у підземних газових сховищах нині зберігається 11,7 мільярда кубів газу, на складах — 1,2 мільйона тонн вугілля, а кошти для закупівлі додаткових ресурсів, за словами урядовців, також є.

“Через 2,5 місяця після початку опалювального сезону можемо сказати, що поки успішно долаємо виклики зими. Зробимо все, аби так залишалось і надалі”, – додав прем’єр. 

Нагадаємо, що від кінця лютого російські військові обстріляли Україну вже майже 30 тисяч разів та пошкодили понад сім сотень об’єктів. В країні не лишилося жодної теплової або гідроелектростанції, яку б не обстріляла Росія. 

Фотографія обкладинки: EMRE CAYLAK/FOREIGN POLICY

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter