До України повернули 46 незаконно вивезених Росією дітей, але там залишаються тисячі

Дата: 20 Липня 2022
A+ A- Підписатися

До України повернули вже 46 дітей, яких незаконно депортувала та вивезла Російська Федерація.

Про це заявила радниця-уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук 20 липня на брифінгу в Укрінформі.

Вона наголосила, що без поіменних списків дітей не можна розпочати пошукові дії.

“Перший етап – нам потрібно ідентифікувати дітей. Ми це робимо всіма можливими способами. Повірте, це звірка всіх можливих баз даних: і медичної сфери, і соціальної сфери, і освітньої сфери, щоб зібрати якомога більше даних про дитину, яка заявлена як депортована чи переміщена”, – повідомила Герасимчук.

Далі, за її словами, оскільки українська сторона не має доступу ні до тимчасово окупованих територій, ні до території Російської Федерації, пошукові дії проводять міжнародні організації, які мають мандат на такий вид діяльності.

“Тому наше завдання – максимально наповнити список інформацією і передати його в міжнародну організацію”, – підкреслила уповноважена.

Вона зауважила, що повернення кожної дитини буде індивідуальним випадком і єдиного якогось алгоритму, за яким можна відразу повернути всіх дітей, наразі не існує.

За її словами, питання повернення та пошуку дітей, депортованих Російською Федерацією з України, обговорюється через посередників.

“Напряму з Російською Федерацією ми не спілкуємося. Особисто я можу сказати за себе – я не спілкуюся з омбудсманом з прав дитини Російської Федерації. Я не веду таку комунікацію і вважаю, що тут немає чого нам обговорювати, окрім пустих заяв. Списки Російська Федерація просто так нікому не передасть, тому що це просто, по суті, підтвердити, що вони займаються геноцидом українського народу”, – пояснила Герасимчук.

Вона додала, що Україна в питанні пошуку дітей співпрацює з Міжнародним Червоним хрестом, ЮНІСЕФ та іншими організаціями, які в той чи інший спосіб долучаються до цього процесу.

“Зараз у відкритих джерелах російська влада озвучує цифру в 350 тисяч нібито евакуйованих до Росії дітей. Чому я кажу, що це не евакуація? Тому що при евакуації цих дітей негайно мали б повернути на територію України, але цього не відбулось, і за всіма діями й тезами, які озвучує російська влада, вони повертати українських дітей не збираються. Тож ми можемо говорити й маємо говорити виключно не про евакуацію, а про примусову депортацію і про примусове переміщення”, – наголосила Герасимчук.

Водночас вона зауважила, що наразі не можна точно сказати, скільки дітей із супроводом чи без примусово переміщено російським агресором на тимчасово окуповані Росією території Донецької, Луганської, Херсонської областей та Автономної Республіки Крим або депортовано до Російської Федерації.

“Цифра щодо незаконно депортованих та переміщених дітей, про яку нам точно відомо, це 5 100 дітей станом на сьогодні. І ця кількість звернень щодня надходить і збільшується. Це – кількість звернень до Національного інформаційного бюро. Туди, куди й мають люди повідомляти про відомі факти депортації чи переміщення дитини або дорослого. Тож на сьогодні ми з української сторони перевіряємо, верифікуємо, доповнюємо список уже відомих нам персональних даних цих дітей. І далі цей список передається вже до міжнародних організацій, таких як Міжнародний Червоний Хрест”, – розповіла радниця президента.

Серед примусово депортованих Росією дітей більшість становлять вивезені разом з кимось із дорослих – родичами, батьками тощо. Частину становлять діти, які втратили батьків під час війни, ще частину – діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Нагадаємо, що незаконне вивезення дітей з території України є міжнародним злочином і однією з ознак скоєння злочину геноциду

Мінреінтеграції просить повідомляти про факти незаконного переміщення дитини-сироти на окуповану територію або на територію Російської Федерації профільному фахівцю міністерства або на гарячу лінію.

Алгоритм того, як це потрібно робити, відомство опублікувало на своєму сайті та сторінках у соцмережах.

Так, рекомендують звертатися до профільного фахівця Мінреінтеграції Наталії Ємець за телефоном 050-562-03-13.

А також телефонувати на гарячу лінію Національного інформаційного бюро за номером 1648.

Щойно інформація надходить до Мінреінтеграції, дані дітей-сиріт вносяться до відповідного реєстру Національного інформаційного бюро для роботи з повернення їх додому.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter