В українських онлайн-медіа зменшилася кількість політичної “джинси” – ІМІ

Дата: 29 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У популярних онлайн-медіа України зменшилася кількість політичної “джинси” – умисно прихованої реклами чи антиреклами, поданої у вигляді новин, авторських текстів, аналітики й телевізійних програм тощо.

Про це йдеться у моніторингу Інституту масової інформації (ІМІ).

Аналітики ІМІ дослідили публікації у 22 інтернет-виданнях, що виходили протягом 29 листопада–1 грудня 2023 року, і порівняли результат із попередніми дослідженнями.

У цей період політики розмістили в інтернет-виданнях майже вдвічі менше публікацій з ознаками замовних, ніж у вересні.

Водночас щоквартальний моніторинг ІМІ показав, що кількість замовних матеріалів загалом скоротилася.

Попереднє дослідження ІМІ зафіксувало 163 матеріали з ознаками замовних у рубриках “Новини”, нинішнє – 117 таких публікацій.

Змінився також розподіл між комерційними та політичними замовниками. Наприкінці нинішнього року українські онлайн-медіа розмістили майже вдвічі менше публікацій, ніж трьома місяцями раніше – 15,7% всіх виявлених матеріалів з ознаками замовних. Комерційні матеріали склали 84,3% таких публікацій,  уточнили в ІМІ.

Лідери серед замовників джинси, за даними аналітиків ІМІ, не змінилися. Серед комерційних – бізнесмен Рінат Ахметов зі своїми фондами та компаніями, які збільшили присутність у медіа. Серед політичних – київський мер Віталій Кличко.

Водночас в ІМІ відзначили зростання частки так званих “паркетних” матеріалів про президента Володимира Зеленського. Найбільше таких публікацій на сайті “Укрінформу”, наголосили в Інституті масової інформації.

Онлайн-медіа України не змінили свого підходу до замовних політичних матеріалів, як і раніше, ніяк їх не маркують.

Натомість кількість маркованих рекламних публікацій на замовлення комерційних структур зросла. Хоча маркують їх у не дуже очевидний для більшості аудиторії спосіб, пояснили аналітики.

Лідером за кількістю “джинси” залишається сайт Obozrevatel. Не зафіксовано таких матеріалів серед новин онлайн-видань “Бабель”, “Суспільне”, “Громадське”, ZN.ua, “Укрінформ”, “Українська правда”, “Ліга.net”, “Еспресо”, Zaxid.net та NV.

На деяких з цих сайтів виявили матеріали з некоректним маркуванням реклами, уточнили в ІМІ.

Моніторинг онлайн-медіа проводився з 29 листопада по 1 грудня 2023 року у 22 популярних інтернет-медіа: “Бабель”, “Суспільне”, “Громадське”, ZN.ua, “Українська правда”, “Еспресо”, “Укрінформ”, Liga.net, NV, LB.ua, “РБК-Україна”, Цензор.Нет, “Інтерфакс-Україна”, ТСН, Кореспондент.net, Zaxid.net, “Фокус”, УНІАН, 24 канал, “Гордон”, Telegraf, Obozrevatel.

Вибірка охоплює всі новини поспіль, що вийшли на сайтах протягом зазначеного періоду.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що за результатами моніторингу у вересні кількість замовних матеріалів, так званої джинси, в українських онлайн-медіа збільшилася у порівнянні з попереднім періодом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter