В українські порти попри погрози росіян змогли зайти вже три іноземні судна

Дата: 01 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Після виходу Росії з так званої зернової угоди російська влада погрожувала сприймати всі кораблі, що прямують до українських портів, як носіїв зброї. Втім, як свідчать дані аналітиків, іноземні кораблі й далі заходять в українські порти. 

Увагу на це звернув OSINT-дослідник Маркус Джонсон у твіттері. 

Фото: твіттер-акаунт @auonsson

Першим “російську блокаду” прорвав ізраїльський човен. Він вийшов у подорож з Ашдода й відкрито декларував, що його пункт призначення саме Україна. 

Також відомо про ще щонайменше два судна, що вийшли з Греції та Туреччини й збираються входити в українську гілку Дунаю. 

Безпеку суден забезпечував, зокрема, американський протикорабельний літак P8. Видання Forbes, яке також звернуло увагу на рух суден, каже, що за їхнім переходом спостерігали чотири розвідувальні літаки НАТО. 

За час повномасштабного вторгнення росіяни вже обстріляли щонайменше вісім іноземних суден у Чорному морі, але широко про це не повідомляли. Нині опитані журналістами експерти з Інституту вивчення війни припускають, що росіяни або не хочуть, або нездатні реалізувати свої погрози щодо блокади. 

Президент Володимир Зеленський, раніше коментуючи вихід РФ з угоди, вже казав, що власники кораблів не бояться погроз Росії. 

До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що вони готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, – то всі готові продовжувати постачання зерна”, – зазначав він. 

Нагадаємо, що Україна та Хорватія домовилися про використання хорватських портів для експорту зерна. 

ZMINA детально розповідала, як Росія інструменталізує голод у країнах Африки в неспровокованій війні проти України. Окупаційні збройні сили РФ викрадають українське зерно і вивозять його через тимчасово окупований Крим, зокрема до Сирії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter