У мережі з’явився архів історії українського Криму

Дата: 15 Червня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні з’явився всеукраїнський онлайн-банк архівних, музейних, науково-публіцистичних, просвітницьких та інформаційно-аналітичних матеріалів “Крим – це Україна”.

Як повідомляє кореспондент видання ZMINA, проєкт створили задля підтвердження тісного зв’язку Криму з материковою Україною. 

“Логіка проєкту полягає в тому, що неможливо переписати історію. Якщо є документальні підтвердження того, що Крим – це Україна, то жодна пропаганда російських окупантів не може цього змінити”, – сказав під час презентації в Українському кризовому медіацентрі Андрій Богданович, заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації.

На інтернет-сторінці оприлюднено понад 150 науково-публіцистичних та просвітницьких статей про історичну і культурну спадщину Кримського півострова та насичене життя його народу. Окрім цього, відвідувачі ресурсу можуть ознайомитись із понад 20 публікаціями з унікальними архівними документами та музейними експонатами з усієї України.

Над створенням онлайн-банку працюють, зокрема, співробітники Державної архівної служби України, газети “Кримська світлиця”. У проєкті взяли участь сім державних архівів України з Херсона, Дніпра, Полтави, Сум, Запоріжжя, Житомира та Тернополя. 

Кожний державний архів підтвердив наявність документів про Крим. Це пряме підтвердження зв’язку півострова з Україною.

Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов

Інтернет-сторінка розкриває, зокрема, масштаби терору СРСР у Криму, процедуру приєднання півострова до УРСР 1954 року. 

Анатолій Хромов розповів про зміну концепції розвитку державної архівної служби. Його суть полягає в принципі “відкритість – наша сила”. 

“Раніше архівісти були цензорами того, що можна показувати та яку інформацію робити доступною. Це радянський підхід, який практикується в сучасній Росії, де історики та дослідники, які викривають “небезпечну” для чинної влади інформацію, зазнають репресій. Місія архівіста – надати повний доступ до матеріалів фахівцям та дослідникам. Ми показуємо ту документальну правду, яка існує. Ми не коментуємо, не роз’яснюємо суті документів. Ми вважаємо, що українське суспільство зріле і воно здатне робити висновки. Відкритість – це наша сила”, – вважає Анатолій Хромов.

Автори онлайн-банку просять надсилати власників будь-які документи, які підтверджують зв’язок півострова з материковою Україною, на електронну адресу: archive@crimea-is-ukraine.org.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter