В Україні з’явився мобільний додаток для порятунку від домашнього насильства

Дата: 04 Серпня 2022
A+ A- Підписатися
В Україні презентували мобільний додаток для тих, хто потерпає від домашнього чи гендерно зумовленого насильства. Назву застосунку не повідомляють навмисне, щоб про нього не знали потенційні кривдники.
 
Про це повідомила перша леді Олена Зеленська.
 
Джерело: телеграм-канал Олени Зеленської

Додаток розробили непомітним для кривдників. Він містить тривожну кнопку, яку в момент небезпеки потрібно затиснути на 2 секунди, щоб викликати поліцію. Кнопка має вигляд нейтральної іконки на екрані смартфона.

Водночас корисна інформація та контакти інших служб допомоги доступні тільки у прихованому інтерфейсі. Якщо людина натисне кнопку виклику, поліція визначить її перебування через геолокацію. Тобто говорити вголос, телефонуючи 102, не потрібно.

Люди, які потерпають від насильства, можуть отримати інформацію та завантажити програму, зателефонувавши на гарячу лінію 116 123 або написавши в особисті повідомлення на сторінку “Розірви коло” у фейсбуку.

Застосунок презентувала перша леді Олена Зеленська спільно з Міністерством внутрішніх справ, Нацполіцією, Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPA) та за підтримки посольства Великої Британії.

“Протистояння російському агресору – не привід забувати про невоєнне насильство. Навпаки, після всього, що переживає наша країна, ми не будемо терпимими до насильства вже ніколи. До жодного насильства у будь-якій формі”, – наголосила перша леді.

Під час презентації мобільного додатка заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко зауважила, що згідно з даними опитування, проведеного Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні, понад 73% опитаних вважають, що викликати поліцію у ситуації домашнього насилля складніше ніж у будь-якій іншій. Водночас 93% заявили, що хотіли б мати сервіс, який би дозволив викликати поліцію за допомогою натискання однієї кнопки без дзвінка на 102.

Нагадаємо, у 2021 році про домашнє насильство в Україні заявили до поліції на 56% більше громадян, ніж у 2020-му.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter