В Україні з’явився довідник щодо епілепсії

Дата: 27 Березня 2024
A+ A- Підписатися

26 березня, у “Фіолетовий день” – день обізнаності щодо епілепсії, в Україні вийшов довідник “Епілепсія: що необхідно знати”. Він допоможе зрозуміти медичні, психологічні та соціальні аспекти епілепсії, дізнатися факти та шкідливі міфи про хворобу.

Про це повідомляє виробник ліків “Фармак”, за підтримки якого створили книгу. 

Фото: SymptomMe

Над довідником працювали об’єднання лікарів “Українська протиепілептична ліга” та громадська організація “Епіпросвіта”.

Епілепсія – одна з найпоширеніших неврологічних хвороб в Україні. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, на неї страждають понад 100 тисяч українців. Наразі цифра зростає, оскільки війна, травми, інфекції та інші чинники викликають появу захворювання. Крім того, недосипання, стрес, нерегулярність приймання ліків сприяють розвитку резистентності до лікування.

Книгу створили на основі матеріалів команди епілептологів The Hospital for Sick Children (Торонто, Канада) та матеріалів Ресурсного центру з питань епілепсії AboutKidsHealth.

Довідник містить факти та міфи про епілепсію, причини виникнення захворювання, інформацію про типи нападів, правила надання першої допомоги та багато іншої інформації для батьків, учителів та лікарів. 10 тисяч примірників уже відправлено до лікарень по всій Україні. Електронну версію книги можна отримати, заповнивши заявку.

У “Фармак” сподіваються, що довідник допоможе зупинити стигматизацію епілепсії та надати необхідну соціальну підтримку батькам дітей, що борються з цим захворюванням.

Нагадаємо, що 27 лютого, близько 17-ї години, непритомного 49-річного мешканця Чортківського району швидка доправила до місцевої лікарні з території ТЦК. У прокуратурі кажуть, що медики діагностували в чоловіка черепно-мозкову травму, але в поліції кажуть, що лікарі діагностували “напад судом, анамнез епілепсія”. Зрештою він помер.

Зʼясувалося, що 25 лютого чоловік прийшов до ТЦ, щоб звірити військово-облікові документи та пройти військово-лікарську комісію, але останнє не зміг зробити “через алкогольну інтоксикацію”, як переконують правоохоронці. 

Правоохоронці відкрили провадження за фактом ймовірного перевищення влади чи службових повноважень військовослужбовцями ТЦК та СП у місті Бучач на Тернопільщині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter