В Україні зменшилася кількість людей, які вірять у повернення Криму – соцопитування

Дата: 20 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Більшість українців (61%) вважає, що Крим повинен у майбутньому входити до складу України. Утім, у порівнянні з 2016 роком на 11% зменшилася частка людей, які вірять у повернення Криму.

Такими є результати Всеукраїнського опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова у період з 29 липня до 4 серпня 2021 року.

Цієї думки дотримується більшість громадян незалежно від статі, віку та макрорегіону проживання.

Найменше політичне майбутнє Криму в складі України бачать люди віком за 60 років (54%) та мешканці східної України (47%).

Найбільше ж у повернення Криму до складу України вірять молодь віком 18–29 років (67%) та мешканці західної України (73%). 

Лише 6% громадян України вважають, що Крим має входити до складу Російської Федерації, що на 4% менше, ніж тих, хто вважає, що Крим повинен бути незалежним державним утворенням (10%).

Соціологи зазначають, що думки щодо можливості повернення Криму серед українців розділилися: 43% вважає, що так чи інакше в майбутньому територія Криму знову повернеться до складу України, 44% – що це малоймовірно чи взагалі неможливо. 

У порівнянні з 2016 роком на 11% зменшилася частка людей, які вірять у повернення Криму, з одночасним зростанням на 7% серед респондентів, які вважають повернення території Криму неможливим чи малоймовірним.

Найбільше в повернення Криму вірять на заході країни (61%), найменше – на сході (31%). Статистично значущий баланс зневіри в поверненні Криму зберігається тільки на півдні (40% проти 49%, що не вірять у повернення Криму) та сході (31% проти 55%, що не вірять у повернення Криму) країни. Серед вікових груп зневіра в поверненні території Криму до складу України найбільше спостерігається серед громадян віком від 50 до 59 років (49%) та тих, кому за 60 років (50%).

Серед респондентів, які вірять, що Крим ще можливо повернути до складу України, найефективнішими способами досягнення цього є дипломатичні зусилля для запровадження жорсткіших міжнародних санкцій проти Росії (47%) і проведення реформ та підвищення загального рівня добробуту в Україні, що приваблюватиме жителів  Криму (46%). Найменше ж українці вірять в успіх переговорів з Російською Федерацією (12%) та цілковитої ізоляції окупованого Криму й припинення будь-яких контактів (13%).

Респонденти зі сходу частіше за громадян із центральної України вбачають необхідність саме в зміцненні збройних сил для повернення окупованої території Криму до України: 30% на сході проти 23% у центрі країни. Мешканці півдня частіше за мешканців інших областей України вбачають розв’язання питання окупації Криму в нормалізації відносин з Російською Федерацією (27%).

Українці також визначилися, що унеможливлює повернення Кримського півострова до складу України. 

Соціологи опитали 2 019 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим і частин території Донецької та Луганської областей. Опитування проводилося методом інтерв’ю “обличчям до обличчя” за місцем проживання респондентів та є репрезентативним за основними соціально-демографічними показниками. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter