В Україні жінки зазнають сексуальних домагань в укриттях – юристка

Дата: 17 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення сексуальні домагання почали відбуватися в місцях, де вони не відбувалися раніше. Зокрема, йдеться про укриття. Водночас в Україні досі немає спеціальної норми, яка передбачала б відповідальність за це.

Про це під час пресконференції “Сексуальні домагання – гострі шипи в усіх сферах життя суспільства” повідомила віцепрезидентка громадської організації “Ла Страда – Україна”, юристка Марина Легенька.

Фото: Олег Петрасюк / Shutterstock

“Гаряча лінія “Ла Страда – Україна” отримує звернення з початку повномасштабного вторгнення від жінок, які зазнавали сексуальних домагань у місцях, які б мали бути місцями безпеки, але вони ставали додатковими місцями небезпеки”, – розповіла Легенька.

Вона наголосила, що сьогодні Україна не має спеціальної норми, яка б передбачала відповідальність за вчинення сексуальних домагань. Нині відповідальність за це дуже розпорошена в багатьох законодавчих актах, зокрема в Кримінальному кодексі України, Кодексі про адміністративні правопорушення. Отже, є велика проблематика з реагуванням на такі випадки і їхнім доведенням.

Легенька також виокремила три види сексуальних домагань:

  • вербальні (коментарі сексуального характеру, жарти, принизливі сексуалізовані зауваження щодо зовнішнього вигляду, погрози вчинити дії сексуального характеру тощо);
  • невербальні (фотографії оголених статевих органів, сексуалізовані звуки тощо);
  • фізичні (дотики, примусові обійми, поцілунки, примус до статевого акту).

Юристка пояснила, що відповідальність настає в контексті фізичних сексуальних домагань. Ці діяння можуть підпадати під статті 153 (“Сексуальне насильство”) і 154 (“Примушування до вступу в статевий зв’язок”) Кримінального кодексу України.

Насамкінець Легенька зауважила, що Україні слід встановити в законодавстві чітку норму, яка б закріпила сексуальні домагання як окреме діяння, за яке передбачено окрему відповідальність.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроєкт №8329 щодо внесення змін до законодавства у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter