В Україні збільшили мінімальний розмір аліментів

Дата: 02 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3881, який збільшує мінімальний розмір аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім’ї та родичів.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: з відкритих джерел

Мінімальний розмір аліментів на дитину впродовж 2002–2017 років був однаковий як для батьків, так і для інших родичів. Сімейне законодавство передбачає, що в разі неможливості одержання аліментів від батьків обов’язок з утримання покладають на інших членів сім’ї. Закон регулює широке коло сімейних відносин, наприклад між онуками, правнуками та їхніми бабами, дідами, прабабами, братами й сестрами, мачухами, вітчимами та падчерками, пасинками, фактичними вихователями та вихованцями.

Водночас розмір обов’язкових виплат для батьків та інших родичів був різний: для перших він дорівнював 50% прожиткового мінімуму, а для других – 30%. Так, станом на червень минулого року для батьків мінімальний розмір аліментів на дитину до шести років становив 929,50 грн, а для дітей від 6 до 18 років – 1159 грн. Водночас сукупний розмір аліментів, які мають виплачувати інші члени родини, не мав бути меншим за 557 грн для дітей до шести років і 695 грн для дітей віком від 6 до 18 років.

“Таку ситуацію законотворець допустив або через неуважність, або в силу інших причин, чим, на нашу думку, допустив дискримінацію дітей у різних видах аліментних зобов’язань. Відповідно до закону, аліменти мають бути достатніми для забезпечення гармонійного розвитку дитини, не дивлячись на утриманні батьків чи інших членів сім’ї та родичів вона знаходиться. Дане поняття в кожному конкретному випадку має свій зміст. Сюди однозначно входять гроші на придбання продуктів харчування і непродовольчих товарів, навчання і дозвілля дитини, лікування”, – зазначили автори законопроєкту в пояснювальній записці. 

Відтепер розмір аліментів не може бути менший, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Нагадаємо, що у 2017 році в Україні посилили відповідальність для батьків – неплатників аліментів: відтоді їм забороняють виїзд за кордон, позбавляють права на керування авто, полювання і на зброю. За останній рік понад 20 тисяч батьків виплатили свій борг. Утім, не всі неплатники знають про свої борги, а санкції, передбачені в законі, як констатують юристи, не працюють для батьків, у яких немає грошей. 

Трохи більш ніж за рік дії урядової програми щодо аліментів на користь 1 млн дітей, яких виховують у неповних сім’ях, стягнули 7,8 млрд грн. У 2018 році через борг із невиплати аліментів державна система електронних торгів арештованим майном “СЕТАМ” виставила на продаж автомобіль Ferrari.

Фотографія обкладинки: Getty Images 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter