В Україні запустили сервіс для відстеження дій з наборами відкритих даних Open Data Watchdog

Дата: 14 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Clarity Project заявила про запуск в Україні сервісу для відстеження дій з наборами відкритих даних Open Data Watchdog.

Про це йдеться на сторінці організації у фейсбуку.

Мета проєкту — підвищити рівень прозорості та зменшити кількість зловживань з боку адміністраторів та розпорядників даних. Завдяки сервісу користувачі зможуть отримати більше інформації про набори даних, зокрема, про їх створення, вилучення чи оновлення, розповіли ініціатори та творці проєкту.

В організації наголосили, що Open Data Watchdog буде корисний не лише вузьким спеціалістам, які працюють з відкритими даними. Місцеві активісти, ЗМІ, громадськість також зможуть відстежувати та контролювати зміни у наборах відкритих даних та їхні наслідки для держави та громад.

Open Data Watchdog створений за підтримки USAID / UK Aid проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах і за сприяння Міністерство цифрової трансформації України. Партнер — Фонд Східна Європа.

На сторінці TAPAS Project наголосили на тому, що відкритість та доступність даних — це ключові фактори у формуванні ефективної та прозорої влади. З моменту тестового запуску Open Data Watchdog у березні 2023 року сервіс уже ідентифікував понад 160 вилучених наборів даних. Ці зміни можна відстежити на сторінці статистики сервісу.

“Вилучення наборів з порталу відкритих даних з невідомих причин може мати негативний вплив на відкритість та підзвітність влади на всіх рівнях: від центральних органів до місцевих. Тому сервіс спрямований на забезпечення доступності наборів відкритих даних на держпорталі”, — йдеться в повідомленні.

Творці Open Data Watchdog впевнені: володіючи інформацією про зміни у наборах, громадські активісти, ЗМІ та користувачі даних зможуть, наприклад, за допомогою запитів і звернень до розпорядників даних, впливати на відкритість органів влади та захищати право на доступ до публічної інформації.

Ознайомитися з сервісом Open Data Watchdog можна тут.

Скористатися чат-ботом сервісу, щоб отримувати сповіщення про зміни на порталі відкритих даних — тут.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter