В Україні запрацює центр протидії шахрайським операціям – Клименко

Дата: 26 Травня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні наприкінці літа – на початку осені при кіберполіції почне функціонувати центр, який протидіятиме шахрайським операціям.

Про це в інтерв’ю “РБК-Україна” розповів міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Джерело: freepik.com

За його словами, наразі Міністерство внутрішніх справ працює з Нацбанком, щоб мінімізувати втрати людей, які все ж потрапили на гачок шахраїв. Новостворений центр швидко реагуватиме на виклики, щоб мінімізувати вплив шахраїв, які працюють не лише з території України, але й за її межами.

Клименко зазначив, що за кордоном набагато важче “діставати” зловмисників, тому дуже важлива співпраця з Європолом, з європейськими колегами, а також з міністерствами внутрішніх справ та працівниками кіберполіції інших країн для того, щоб мати інформацію і швидше розкривати злочини.

Наразі правоохоронці розкривають лише близько 30% випадків шахрайства.

“Але ми в першу чергу закриваємо джерела, центри, закриваємо взагалі їм доступ до роботи з Україною. Це стосується і серверного обладнання, і “роботи” в місцях позбавлення волі й не тільки на вільних територіях, але й на тимчасово окупованих територіях”, – наголосив посадовець.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України фішингові сайти набули особливої популярності серед кібершахраїв. Злочинці маскують сайти під ресурси для оформлення соціальних виплат від держави, фондів, міжнародних організацій.

Щоб не стати жертвою шахраїв, варто звернути увагу на те, що фішинговий сайт виказує насамперед відмінність в URL-адресі. Йдеться про зайві символи або ж неправильне написання. Користувачам завжди необхідно уникати підозрілих гіперпосилань та не вводити конфіденційні дані.Тому для шопінгу рекомендується використовувати перевірені сайти, а інформацію про соцвиплати отримувати з офіційних сторінок державних органів.

Нагадаємо, у травні поточного року в Україні запрацювала система фільтрації фішингових доменів, яка б мала протидіяти одержанню платіжних даних українців шахраями. Втім, правозахисники, які опікуються питанням свободи слова в мережі, вбачають у запровадженні механізму неабиякі ризики, адже тепер вона серед іншого автоматично може отримувати інформацію про користувача, який намагався перейти на заблокований ресурс.

Правозахисники побоюються, що влада зможе використовувати систему для блокування будь-якої кількості інтернет-ресурсів. Таку можливість українські посадовці хочуть отримати не вперше, і ZMINA вже розповідала, як Мінкульт за непрозорою процедурою складав перелік заборонених сайтів до початку 2021 року. Детальніше про це можете почитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter