В Україні за два роки зафіксували майже 30 випадків нападів та погроз журналістам – ООН

Дата: 09 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

За два роки в Україні зафіксували 29 випадів нападів та погроз журналістам та 14 інцидентів тиску на правозахисників, які стосувалися 18 осіб – десяти жінок і восьми чоловіків.

Про це йдеться у новій доповіді Моніторингової місії ООН про ситуацію з правами людини в Україні “Громадянський простір та основні свободи в Україні”.

Київпрайд-2021. Фото: Наталія Адамович

“Моніторингова місія ООН з прав людини задокументувала 29 інцидентів із журналістами, медіапрофесіоналами, блогерами та особами, які критикують владу або політику влади. У 22 із цих випадків злочинці вдалися до насильства, тоді як інші випадки включали погрози, підбурювання до насильства, наклепницькі кампанії онлайн та завдання умисного збитку майну”, – сказала на презентації доповіді в Українському кризовому медіацентрі голова Місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер.

Напади були спрямовані передусім на журналістів-розслідувачів та медійників, які висвітлюють політичні теми, пов’язані з корупцією та впровадженням обмежень через COVID-19.

За словами Богнер, у більшості випадків злочинців не притягли до відповідальності, а це сприяло відчуттю безкарності та подальшим нападам.

Щодо інцидентів із захисниками прав людини за звітний період фахівці ООН задокументували 14 випадків залякування та нападів на десятьох жінок та вісьмох чоловіків, які працюють над захистом прав жінок, гендерною рівністю, правами представників ЛГБТ-спільноти, довкілля тощо.

До відповідальності притягли винних лише в одному випадку, уточнила Богнер.

Водночас вона відзначила підвищення безпеки великих заходів ЛГБТ у великих містах. Проте безпека менших зборів з інших чутливих тем досі викликає стурбованість, сказала голова Місії ООН з прав людини в Україні.

Загалом у звітний період ООН зареєструвала 21 напад на мирні збори, більшість із яких організовані ЛГБТ-спільнотами, захисниками прав жінок та опозиційними політичними партіями.

Богнер висловила стурбованість через обмеження вільного вираження критичних та непопулярних думок щодо участі у мирних зборах, чутливих тем та безпеки захисників прав людини в Україні.

Презентована доповідь охоплює період з 1 листопада 2019 року до 31 жовтня 2021 року і ґрунтується на інформації, зібраній під час інтерв’ю з жертвами порушень прав людини, свідками та їхніми адвокатами та на основі низки інших даних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter